5-HTP & Cortisol

April 14

5-HTP & Cortisol

5-Hydroxytryptophan, of 5-HTP, is een chemisch gewijzigde vorm van tryptofaan, een aminozuur gevonden in eiwit. Je lichaam maakt gebruik van 5-HTP voor het genereren van neurotransmitters, chemische stoffen die uw zenuwen voor mobiele communicatie gebruiken. Neemt 5-HTP heeft een effect op een aantal chemische stoffen in je lichaam, met inbegrip van het hormoon cortisol.

Over Cortisol

De release van cortisol speelt een belangrijke rol in het overleven. Op korte termijn stijging van uw lichaamseigen cortisol niveaus help u reageren op stress, met cortisol release bij te dragen aan de vecht-of-flight respons. Normaal gesproken uw cortisol niveaus gedurende de dag variëren: hoog in de ochtend, te wijten aan de stress van de hele nacht, en geleidelijk lager overdag vasten. Chronisch verhoogde cortisol niveaus veroorzaken een aantal gezondheidsproblemen, waaronder het syndroom van Cushing--een aandoening die leidt zwaarlijvigheid, depressie en eventueel onvruchtbaarheid tot.

5-HTP functie

5-HTP helpt om te controleren van het niveau van de neurotransmitters in de hersenen. Uw cellen kunt 5-HTP tot serotonine, een chemische stof die betrokken zijn bij de eetlust, stemming verordening en je emotionele toestand. Neemt 5-HTP supplementen helpt nieuwe serotonine productie te bevorderen en daarom kunnen stimuleren de niveaus van de chemische stof in je hersenen. Aangezien serotonine met andere stoffen in je lichaam communiceert, kan 5-HTP ook een effect hebben op andere hormonen.

Effect van 5-HTP op Cortisol

Je lichaam houdt een evenwicht van serotonine en cortisol productie: de meer serotonine aanwezig, hoe meer je lichaam produceert cortisol, en vice versa. Uw bijnieren--de hormonale klieren verantwoordelijk voor cortisol productie--bevatten receptoren die zin van de niveaus van serotonine in je bloedbaan. Bij blootstelling aan serotonine, uw bijnieren vrij cortisol in je bloedbaan. Dientengevolge, nemen 5-HTP-- en verhoging van uw lichaam de serotonineniveaus--ook beïnvloedt cortisol en verhoogt uw lichaamseigen cortisol niveaus.

Bijwerkingen en overwegingen

U moet nooit 5-HTP, behalve onder toezicht van een arts. Als je lichaam overproduces serotonine als gevolg van 5-HTP supplement misbruik, misschien u serotoninesyndroom--een conditie die gekarakteriseerd wordt door neurologische schade als gevolg van overtollige serotonine ontwikkelen. 5-HTP kan ook leiden tot bijwerkingen gerelateerde voor haar rol in het tijdelijk opheffen van cortisol niveaus; bijvoorbeeld kan cortisol verminderen uw vermogen om vorm herinneringen, volgens het Franklin Institute. Een medische professional kan het aanbevelen van een dosering van 5-HTP kunnen nuttig zijn voor uw gezondheid zonder uw risico van negatieve bijwerkingen aanzienlijk te verhogen.


gerelateerde artikelen