Molluscum Vs. zaad wrat

October 9

Molluscum Vs. zaad wrat

Wratten zijn virale infecties van de buitenste laag van de huid die invloed kan hebben op kinderen en volwassenen. Net als molluscum contagiosum, een andere gemeenschappelijke huidinfectie, zijn wratten meestal meer een last dan een echte gezondheid gevaar. Beide infecties aandeel sommige gelijkenissen, maar verschillend in hun oorzaken, de locatie en het uiterlijk blijven.

Typen

Verschillende soorten wratten zijn gedefinieerd. De indeling, op basis van locatie en het uiterlijk, omvat genitale plantaire, palmar, platte, periungual, filoremische, mozaïek en gemeenschappelijke wratten. De term zaad wrat verwijst meestal naar gemeenschappelijke wratten. Ze worden zo genoemd omdat de bloedvaten in de wrat lijken op zwarte stippen of "zaden" of hebben bungelen fronds zoals palmbomen. Daarentegen komt molluscum contagiosium in slechts één type, volgens the Merck Manual.

Oorzaken

Een poxvirus veroorzaakt molluscum contagiosum terwijl wratten het gevolg zijn van een infectie met een humaan papillomavirus, of HPV. Hoewel de HPV-familie uit meer dan 100 soorten, bestaat alleen een paar van hen zaad wratten veroorzaken, University College de dermatoloog Johnny Bourke merkt. Molluscum en zaad wratten worden vaak geassocieerd met uitbraken in de gemeenschappelijke ruimten, zoals zwembaden en kleedkamer vloeren. Je kan het verwerven van de infectie als gevolg van de minderjarige bezuinigingen, langdurige blootstelling aan vocht en wrijven terwijl blootgesteld aan de virale deeltjes in de gemeenschappelijke ruimte. De infectie kan vervolgens verspreid door krassen, plukken, of via handdoeken en bad sponzen.

Tekenen & symptomen

Molluscum laesies meestal vormen clusters van kleine, solide en parelwitte huid-gekleurde bultjes op de huid. U kunt hen onderscheiden van zaad wratten, die zijn bedrijf, ruw, met duidelijk gedefinieerde randen en kleuren variërend van geel, bruin, licht grijze tot grijs-zwart. Molluscum zowel zaad wratten hebben doorgaans een diameter lager dan 10 mm, Bourke merkt. Molluscum laesies kunnen echter veel groter bij patiënten met een zwak immuunsysteem, vooral die met HIV. Molluscum laesies veroorzaken meestal geen pijn, maar u kunt ondervinden milde pijn met zaad wratten. Pus in een molluscum in contagiosum is niet normaal, maar de laesie kan worden rode en jeukende.

Locaties & cursus

Zaad wratten ontwikkelen meestal op de vingers, handen, palmen, poten en gezicht. Molluscum contagiosum, aan de andere kant, kan overal voorkomen op de huid, met uitzondering van de palmen en de zolen, volgens the Merck Manual. Molluscum laesies kunnen duren van een paar maanden tot jaren, maar uiteindelijk genezen spontaan, Bourke zei. Zaad wratten verdwijnen ook vaak op hun eigen. Echter, mensen kunnen zoeken behandeling om cosmetische redenen, om seksuele verbreiding, of angst dat de letsels kunnen worden pijnlijke of besmette. Bourke merkt ook op dat sommige wratten in zeldzame gevallen, tot kanker vormen evolueren kunnen.

Behandeling

The Merck Manual geeft aan dat behandelingsopties afhankelijk is van de kenmerken en de locatie van het zaad wratten of molluscum contagiosum. Er bestaan verschillende actuele behandelingen, zoals salycilic zuur, tazarotene, imiquimod, trichloorazijnzuur, kantaridin en Tretinoïne. Gemeenschappelijk destructieve methoden omvatten: curettage; chirurgische verwijdering of besnijdenis; Cryotherapie, waarbij de bevriezing en vernietigen van de letsels; en laser chirurgie. Echter omdat molluscum en zaad wratten zowel virale oorzaken hebben, dat ze kunnen terugkeren.


gerelateerde artikelen