Is pestosaus gezond?

October 3

Is pestosaus gezond?

Traditionele pestosaus, met zijn combinatie van olijfolie, pijnboompitten, verse basilicum, knoflook en Parmezaanse kaas, is een gezonde toevoeging aan een dieet. Hoewel het is vrij hoog in calorieën en vet, biedt pesto een schat aan voedingsstoffen en een punch van smaak dat het gebrek aan veel andere sauzen. Wanneer genoten in matiging, kunt pesto verbeteren uw gezondheid en de inname van nutriënten.

Nutriënten

Een portie 1/4-cup commercieel bereide pesto bevat 15 procent van de dagelijkse waarde voor vitamine A, 6 procent voor vitamine C, 20 procent voor calcium en 4 procent voor ijzer, gebaseerd op een 2000 calorieën dieet. Vitamine A ondersteunt visie gezondheid, vitamine C fungeert als een antioxidant en weefsel bouwer, ijzer ondersteunt gezonde rode bloedcellen en calcium is essentieel voor sterke botten. Ook krijg je ongeveer 6 g eiwit per portie van pesto. Een pesto van basilicum gebaseerde bevat ook een aantal flavonoïden, stoffen die ondersteuning bieden voor celstructuur en help bestrijden ziekte-veroorzakende vrije radicalen.

Calorieën en vet

Vanwege de pijnboompitten, de olijfolie en de parmezaan is pesto zeer calorie dicht. Een portie 1/4-cup biedt ongeveer 270 calorieën en 23 g vet. Het vet in pesto is vooral onverzadigde, die de gezondheid van het hart ondersteunt. In feite, als u onverzadigde vetten in plaats van verzadigde vetten gebruikt, treedt eigenlijk een verbetering in uw cholesterolgehalte. Boter en room sauzen, zoals Alfredo of carbonera, vervangen door pesto te helpen ondersteunen deze schakeloptie.

Overwegingen

Sommige commerciële soorten pesto bevatten maximaal 500 mg natrium per portie van 1/4-cup. Maken van pesto thuis is eenvoudig en kunt u bepalen van de ingrediënten. In een blender of keukenmachine, mix samen 3 kopjes verse basilicum blaadjes, 1 1/2 kopjes pijnboompitten, 4 gepelde teentjes knoflook, 1/4 kop geraspte Parmezaanse kaas en 1 kopje olijfolie. Experimenteren met verschillende ingrediënten zo goed; u kon vervangen door walnoten, rijk aan omega-3 vetzuren, voor de pijnboompitten, koriander of munt voor de basilicum, en Romano kaas van de Parmezaanse kaas. Bent u niet in staat om te eten van zuivel, laat de kaas geheel.

Gebruik

Omdat de saus zo smaakvol is, hoeft u misschien maar een eetlepel of minder naar smaak toevoegen aan uw maaltijden. Roer 1 tbsp. van pesto in 1 kopje nonfat Griekse yoghurt te maken een pittig duik voor versneden groenten. Roer een koffielepeltje pesto in je kom tomatensoep kleur en rijkdom toe te voegen. Top gegrilde kip of vis met een schar van pesto tot interessanter. Duik krokant, hele graan brood in pesto in plaats van het slathering met boter.


gerelateerde artikelen