De rol van vitamine B-12 voor DNA-synthese

November 10

De rol van vitamine B-12 voor DNA-synthese

Vitamine B-12 eigenlijk vertegenwoordigt een aantal soortgelijke verbindingen die worden gezamenlijk aangeduid als cobalamins. Cobalamins zijn grote complexe moleculen die slecht in het lichaam worden geabsorbeerd. Uw "vriendelijke" intestinale bacteriën maken sommige B-12, maar niet lang genoeg voor de behoeften van uw lichaam. Cobalamins hebben veel functies in je lichaam, met inbegrip van spelen een belangrijke rol bij de synthese van DNA en celdeling. Een gebrek aan voeding B-12, met name tijdens de peutertijd, stunts groei en voorkomt dat cellen normaal reproduceren.

Actieve vormen van B-12

Methylcobalamin en 5-deoxyadenosylcobalamin zijn de twee meest-actieve vormen van B-12 in je lichaam. Methylcobalamin fungeert als een cofactor voor een verscheidenheid van enzymen, met name die welke nodig zijn om te zetten en aminozuren te synthetiseren. Sommige van deze aminozuren, vooral methionine, zijn nodig om het kopiëren van genetisch materiaal zoals DNA en RNA-moleculen. Meer in het bijzonder, is methionine nodig voor het maken van S-adenosylmethionine, een methyl groep donor gebruikt voor het methyleren van een aantal sites binnen DNA en RNA.

DNA-synthese

Elke cel in uw lichaam moet sommige vitamine B-12 om te kunnen reproduceren, omdat het kopiëren van DNA in een celkern van essentieel voordat cellulaire afdeling kan plaatsvinden. Vlak voor de divisie repliceert de spiraalvormige DNA-structuur zelf dus nieuwe cellen dezelfde informatie of "blauwdruk" als de bovenliggende cellen hebben. DNA, die voor deoxyribonucleic acid staat, genetische informatie bevat en is verantwoordelijk voor de kenmerken van erfelijkheid. Biochemische qua is B-12 een essentiële coenzym voor de functie van ribonucleotide reductase, nodig is voor het maken van deoxyribonucleotides, die nodig voor DNA-synthese zijn.

Gevolgen van een tekort

Cobalamins worden opgeslagen in de lever voor vele maanden of jaren, dus B-12 is niet per se elke dag uit voeding of aanvullende bronnen nodig. Bovendien voert een andere vitamine B genaamd folaat, ook bekend als B-9, veel van de dezelfde rollen die B-12 doet, deficiëntie symptomen kunnen worden gemaskeerd of lang duren om te ontwikkelen. Tijdens de peutertijd zijn tekenen van een tekort van B-12 falen om te gedijen, bewegingsstoornissen, ontwikkelingsstoornissen vertragingen en misvormde rode bloedcellen waardoor bloedarmoede. Defecte DNA-herstelsynthese leidt tot de productie van onrijpe rode bloedcellen die zijn te groot en niet in staat om zuurstof te voeren. Bij volwassenen, wordt B-12 deficiëntie meestal gekenmerkt door bloedarmoede, vermoeidheid, constipatie, verlies van eetlust, zere mond en tong, neurologische problemen, depressie en cognitieve achteruitgang, met name op korte termijn geheugen.

Bronnen en aanbevelingen

Vitamine B-12 is natuurlijk geproduceerd door bepaalde soorten bacteriën en algen. Dieren niet het maken van B-12, maar het wordt gevonden in dieren die algen eten of hebben bepaalde bacteriën in hun darmen. Als zodanig, omvatten vooral goede bronnen van B-12 vis, rundvlees en kippenlever, zuivelproducten en eieren. Groene bladgroenten zoals spinazie kunnen ook een bron als ze B-12-producerende bacteriën op hen, maar dierlijke producten beter en meer betrouwbare bronnen zijn. Aan de andere kant, zijn veel granen en pasta's verrijkt met synthetische B-12. Voorkom deficiëntieverschijnselen en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van B-12 voor volwassenen varieert van 2,4 microgram tot 2,8 microgram, afhankelijk van de zwangerschap en de borstvoeding.


gerelateerde artikelen