Beroemde Britse midden afstand lopers

January 16

Beroemde Britse midden afstand lopers

"Niemand kan zeggen, 'Je moet niet sneller dan dit, of hoger dan dat, springen'", zei Roger Bannister, de eerste mens te breken de mijl van vier minuten. "De menselijke geest is ontembare." Voor een tijdje leek het, tenminste voor zover zijn landgenoten waren betrokken, hij had gelijk. Terug in de jaren 1970 en de 80, Groot-Brittannië domineerde de sport Bannister hielp maken beroemd: midden afstand lopen.

Sebastian Coe

Sebastian Coe zei ooit: "Ik werd een grote loper omdat als je een kind in Leeds en uw naam Sebastian is you got to een grote loper geworden." Coe won vier Olympische medailles en acht wereldrecords in middellangeafstandsloopster running gehouden. In de Olympische Winterspelen van 1980 in Moskou concurreerden Coe tegen collega Brit Steve Ovett voor de gouden medaille in zowel de 800 m en de 1500 meter. In de 800 kwam Coe ondergeschikt wordt gemaakt aan Ovett in de beroemde rivaliteit en gezworen om niet laten gebeuren. "Er is slechts één medaille die telt," zei hij. Hij vond het goud in de 1500 dat jaar. Coe herhaald zijn prestaties vier jaar later op de Los Angeles Olympische, nemen van het zilver en goud in de 800 en 1500 respectievelijk.

Steve Ovett

In 1969 miste op leeftijd 13, Steve Ovett het breken van het record van het Verenigd Koninkrijk voor de 400 meter door slechts een tiende van een seconde. Door de leeftijd van 17, hij had een vier minuten mijl lopen en door 20 had hij een 1 minuut 45:75 tweede 800 meter en 3 minuten 39.5 seconden 1500 meter achter hem. In 1978 sloeg Ovett Sebastian Coe's record in de 800 door twee tienden van een seconde, instellen van de rivaliteit twee jaar later in de Olympische Winterspelen van 1980 in Moskou.

Steve Cram

Er is een bekende Monty Python skit waarin de tekens debatteren of alle philosopher's namen moeten hebben de ' in hen. Het mag niet waar met filosofen, maar zeker lijkt het geval te zijn als het gaat om de Britse midden afstand lopers. Steve Cram kwam langs op de hielen van Sebastian Coe en Steve Ovett en, in een periode van slechts 19 dagen in 1985, brak drie wereldrecords op drie verschillende afstanden. Het was iets die geen middellangeafstandsloopster ooit eerder had gedaan. Op 16 juli brak Cram het record van de 1500 meter door vier honderdsten van een seconde. Elf dagen later versloeg hij Sebastian Coe in de mijl, Coe's record te breken in het proces. Daarna, op 4 augustus, Cram stal de record voor de 2000 meter zo goed.

Roger Bannister

Vóór Coe, Ovett en Cram was er Roger Bannister. Heel traditioneel coaching methoden opgroeien in de jaren 1940, voorkeur Bannister zijn eigen regime. "Als een man begeleidt zichzelf," zei hij eens, "dan heeft hij alleen zichzelf de schuld als hij is geslagen." Hij overgeslagen de Olympische Winterspelen van 1948, Londen te concentreren op zijn medische studie maar door 1951, hield hij de Britse titel in de mijl. Na de komst in vierde in de 1500 m in de Olympische Winterspelen van 1952 in Helsinki, Bannister gezworen om zichzelf te verlossen door het breken van de vier minuten mijl barrière; iets wat die niemand ooit had gedaan. Twee jaar later, op de leeftijd van 25 bereikt Bannister zijn doel; Hij liep de mijl in een maar liefst 3 minuten 59,4 seconden en geschiedenis.


gerelateerde artikelen