Ijzer-deficiëntie Anemia in nierziekten

October 9

Ijzer-deficiëntie Anemia in nierziekten

Ijzer-deficiëntie bloedarmoede is een toestand waarin er lage rode bloedcellen in het bloed als gevolg van verminderde ijzer niveaus. Ijzer-deficiëntie bloedarmoede is gebruikelijk bij patiënten met chronische nierziekten, volgens het nationale Instituut van Diabetes en de spijsverterings en nierziekten. Gezonde nieren maken een hormoon genaamd Erytropoëtine of EPO, die het beenmerg voor de productie van rode bloedcellen stimuleert. Zieke nieren produceren niet genoeg Erytropoëtine, wat tot bloedarmoede leidt.

Ijzer-deficiëntie bloedarmoede en nierziekten

Ijzer-deficiëntie bloedarmoede begint te ontwikkelen in de vroege stadia van nierziekte. Bloedarmoede verergert als nierziekte verergert en bijna iedereen met einde-nierfalen bloedarmoede, volgens NIDDK heeft. Einde-fase nierziekte ontstaat wanneer patiënten hebben ongeveer 10 procent van de nier resterende werking. Artsen meestal het uitvoeren van regelmatige evaluatie van bloedarmoede bij patiënten op de dialyse en voor patiënten die wachten op nier-transplantaties.

Behandeling van ijzer-deficiëntie bloedarmoede bij patiënten met nierziekten

Patiënten met bloedarmoede als gevolg van zieke nieren zijn behandeld door middel van door de mens veroorzaakte erthropoietin en ijzersupplementen, volgens NIDDK. EPO wordt gewoonlijk ingespoten onder de huid twee of drie keer per week. Patiënten die niet kunnen EOB injecties tolereren wordt het hormoon via de intraveneuze weg. Admnistering EPO voor patiënten met lage niveaus van ijzer betekent niet helpen bij de behandeling van bloedarmoede. Ijzersupplementen moeten ook admnistered bij patiënten met bloedarmoede als gevolg van nierziekten. EPO en ijzer werken samen om het aantal gezonde rode bloedcellen in het bloed verhogen.

Symptomen van bloedarmoede bij patiënten met nierziekten

Patiënten met vroege nierziekte ontwikkelen milde symptomen van bloedarmoede, die later naarmate het nier ziekte vordert verergert. Symptomen van bloedarmoede ontwikkelen als gevolg van verminderde vervoer van zuurstof naar de weefsels en organen door de rode bloedcellen. Patiënten met bloedarmoede ontwikkelen symptomen zoals vermoeidheid, bleke huid, shortness van adem, hoofdpijn, zwakte, onregelmatige hartslag, koude handen en voeten, broze nagels, duizeligheid en zwakte, volgens MayoClinic.com.

Bijwerkingen van ijzersupplementen en Erytropoëtine

Mondelinge ijzersupplementen kunnen leiden tot irritatie van de maag en verkleuring van de tanden. Patiënten moeten mondelinge ijzersupplementen met voedsel. Met behulp van een rietje te nemen vloeibare ijzersupplementen afnemen tanden kleuring ook. Veelvoorkomende bijwerking van EPO is pijn en irritatie op de website van injectie. Nadelige bijwerking van EPO is overstimulatie van het beenmerg, wat tot overproductie van rode bloedcellen en verhoogde bloed dikte leidt. Sommige patiënten kunnen ook ernstige allergische reacties na het innemen van ijzer en EOB ontwikkelen.


gerelateerde artikelen