Egocentrisme in peuters

March 6

Egocentrisme in peuters

Egocentricism--het is een geladen term die een bepaalde meedogenloze minachting voor de andere jongen impliceert. Maar volgens de Zwitserse psycholoog Jean Piaget, de vader van ontwikkelingspsychologie, egocentrisme is de natuurlijke staat van jonge kinderen, die niet de wereld vanuit elk perspectief maar hun eigen voorstellen. Dat is waarom kleuters hebben moeite hun eigen behoeften van de behoeften van anderen te onderscheiden.

Van een kind perspectief op de wereld

Voordat ze opgroeien en leren waarderen van andermans perspectief, zien peuters de wereld vanuit alleen hun oogpunt. Wanneer er iets gebeurt, zijn peuters staat alleen gezien hoe het hen zal beïnvloeden. Peuters hebben nog geen ontwikkeld de mogelijkheid te overwegen de behoeften of de standpunten van anderen.

Typische reacties

Kleuters zijn niet in staat om te begrijpen van vertraagde bevrediging. Wanneer de keuze krijgt tussen het hebben van één stuk van snoep nu, of drie stukken van snoep later, zou de meeste peuters kiezen om te eten een stuk nu. Ontwikkelingsachterstand, missen zij de mogelijkheid te overwegen waarom wachten op drie stukken van candy is een betere optie dan het eten van een stuk nu. Kinderen kunnen worden boos dat als ze iets zien men oneerlijke, zelfs als hun reactie niet logisch is. Bijvoorbeeld, vinden kleuters het moeilijk om een ander kind speelgoed als een gift van de verjaardag, zelfs als het kind het dezelfde speelgoed thuis heeft.

Met betrekking tot anderen

Preschool kinderen mogelijk kunnen express sympathie als iemand in pijn of leed, maar over het algemeen kan niet begrijpen hoe iemand anders zou kunnen voelen. Peuters hebben meer kans om te overwegen hoe ze zou voelen als het zelfde ding aan hen gebeurde. Een peuter mag het uitspreken van een wens om te spelen met een ander kind van dezelfde leeftijd, maar zijn vrienden om te doen wat hij vraagt van hen verwacht. Het is geen egoïsme dat gedrag drijft, maar een onvermogen om te waarderen het andere kind perspectief. Kleuters hebben betrekking op anderen op basis van hun ontwikkelings- en cognitieve capaciteiten, waardoor het soms moeilijk voor hen om samen te spelen.

Bemoedigende ontwikkeling

Kinderen kunnen niet worden verwacht dat hun ontwikkelings vermogens te boven gaan gedragen. Ouders kunnen leren empathie en mededogen, maar kinderen zullen niet duidelijk begrijpen de begrippen totdat zij ouder zijn. Ter bevordering van ontwikkeling, kunnen ouders van kleuters beginnen met het helpen van kinderen meer gracieus en dankbaar voor alles wat die ze hebben. Ouders kunnen bijvoorbeeld dankbaarheid uitspreken voor het mooie weer of praten over hoe dankbaar ze hebben een mooie plek om te wonen. Naarmate ze ouder worden, zal kinderen langzaam beginnen te realiseren dat vele dingen die in het leven gebeuren het resultaat van hun overmacht zijn en hun egocentrische visie op de wereld verliezen.


gerelateerde artikelen