Kan u de Diagnose van leverproblemen uit een bloedonderzoek van leverenzymen?

April 20

Kan u de Diagnose van leverproblemen uit een bloedonderzoek van leverenzymen?

Je lever is een metabolisch actief orgaan dat het voedsel dat u eet, breekt en recycleert veroudering rode bloedcellen, glucose verwerkt en produceert hormonen, bloedstolling eiwitten, cholesterol en andere belangrijke moleculen ontgift. Voor het uitvoeren van haar vele taken, is de lever afhankelijk van een matrix van enzymen. Wanneer de lever beschadigd zijn, lekken sommige van deze enzymen in de bloedbaan, waar zij kunnen worden gemeten.

Enzymen zijn niet specifiek

Specifieke lever verwondingen worden geassocieerd met de release van bepaalde enzymen. Echter, omdat deze enzymen aanwezig zijn in alle delen van de lever, en omdat sommige van deze enzymen zijn ook gevonden in andere organen, het is soms moeilijk te lokaliseren de exacte site of de oorzaak van de schade van alleen de tests van het bloed. Volgens de "Merck Manual van diagnose en therapie," moeten laboratoriumtests vaak worden gecombineerd met imaging studies of zelfs lever biopsie te bevestigen van een diagnose.

Lever inbreuken

Omdat uw lever op het kruispunt van zoveel stofwisselingsroutes ligt, is vatbaar voor allerlei verwondingen. Giftige en besmettelijke agentia kunnen acuut schade of zelfs vernietigen de cellen. Virussen of toxinen kunnen maken een chronische staat van ontsteking in zijn weefsels. Obstructie van de bloedstroom of gal door de talloze schepen en leidingen kunt genereren van congestie en cellulaire schade veroorzaken. Afhankelijk van de omvang en de oorzaak van deze verwondingen, de lever zal het vrijgeven van verschillende enzymen, naast andere stoffen, in wisselende hoeveelheden.

Tests voor cellulaire schade

Transaminases, ook bekend als aminotransferases, zijn enzymen die deelnemen aan de productie van aminozuren, die bouwstenen vormen voor eiwitten. Twee specifieke transaminases, alanine-aminotransferase, of ALT, en aspartaat-aminotransferase of AST, zijn gevoelige indicatoren van lever schade. ALT is specifieker voor lever schade dan AST. Aanzienlijke verhogingen van deze enzymen, soms honderden keren boven de normale waarden, kunnen leiden tot van grootschalige vernietiging van levercellen. Dit kan gebeuren in acute virale hepatitis of giftige posities. Mindere verhogingen van het ALT en AST worden vaak gezien met chronische inflammatoire toestanden, zoals chronische hepatitis C of alcoholische leverontsteking.

Tests voor lever obstructie

Bilirubine, een pigment die uit de afbraak van rode bloedcellen voortvloeit, wordt meestal in de lever verwerkt, zodat het kan worden weggenomen door de nieren of de darmen. Twee vormen van bilirubine--geconjugeerd en unconjugated--kunnen worden gemeten in de bloedbaan. Unconjugated bilirubine niveaus stijgen wanneer lever cellulaire schade de normale verwerking van bilirubine schaadt. Waterstand van geconjugeerd bilirubine duiden daarentegen vaak verstopping van de lever de gal drainagesysteem. Een meer gevoelige indicator van obstructie is een enzym genaamd alkalische fosfatase, maar dit enzym wordt geproduceerd door verschillende organen, met inbegrip van bot, dus het is niet specifiek voor lever schade. 5´-nucleotidase, nog een ander enzym, is zowel een gevoelige en specifieke indicator van obstructieve leverziekte.

Tests voor lever synthetische vermogen

De lever produceert eiwitten die uw bloed stollen en het voorkomen van de bloeding in het geval van schade. Meting van de stolling keer helpt te bepalen van de lever capaciteit voor de productie van deze proteïnen. Verhoogde stolling tijden kunnen onheilspellende indicatoren van ernstige of geavanceerde leverziekte, zoals alcoholische levercirrose. Albumine, een ander eiwit, geproduceerd door de lever, kan in bepaalde leverziekten laag, maar albumine zijn beïnvloed door allerlei omstandigheden niet verwant aan de leverfunctie.

Overwegingen

Leverenzymen moeten worden beoordeeld in het kader van de algemene gezondheidstoestand van een persoon. Voorbijgaande, onschadelijk verhogingen van leverenzymen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen tijdens milde virale ziekten of terwijl het nemen van een medicijn. De dubbelzinnigheid van leverenzymen interpretatie wordt benadrukt in een 2006 artikel in "American Family Physician," waarin zes categorieën van de ziekte die leiden permanente transaminase waterstand tot kunnen. Vandaar, diagnose van een specifieke oorzaak voor abnormale leverenzymen niveaus vereist diepgaande evaluatie.


gerelateerde artikelen