Jeukende huid tussen de tenen

February 28

Jeukende huid tussen de tenen

Je kunt niet comfortabel voelen wanneer u jeukende voeten hebt. Overwegende dat de huid op de zolen van je voeten taai en gehard is, verzorgd de huid tussen uw tenen van zacht en soepel – en vatbaar voor infectie indien niet goed. Droge, jeukende huid tussen uw tenen is vaak een teken van een schimmelinfectie. De infectie kan vaak worden uitgeschakeld met behulp van over-the-counter medicatie. Indien onbehandeld, kan de infectie verspreiden naar andere gebieden van uw lichaam, die meer uitgebreide behandeling of je teennagels.

Beschrijving

Het uiterlijk van de huid tussen uw tenen kan geven aanwijzingen over de oorzaak van de jeuk en de roodheid. Rode, droge huid die sloughs uit wellicht een teken van een schimmelinfectie zoals voetschimmel en ringworm. Als er een rode huiduitslag met bultjes, kan het zijn een teken van schurft, die wordt veroorzaakt door mijten gravende onder de huid. Raadpleeg uw arts voor een accurate diagnose en adequate behandeling van jeukende huid tussen uw tenen.

Oorzaken

Voeten en tenen bieden een ideale omgeving voor schimmels. Het gebied tussen de tenen is warm en vaak vochtig en dode huid cellen bevatten keratine als een bron van voedsel voor schimmels. Tinea pedis, een afkorting voor voetschimmel of ringworm, is de meest voorkomende schimmelinfectie tussen de tenen. Schurft of dermatofyten, kunnen ook leiden tot een droge, jeukende uitslag tussen de tenen. Schurft wordt veroorzaakt door mijten gravende onder de huid.

Transmissie

Tinea pedis gedijt in warme, vochtige gebieden, zoals de kleedkamer vloeren en de pool gebieden. De schimmel verspreidt zich van persoon tot persoon via direct contact met de huiduitslag en indirect, bijvoorbeeld, het delen van handdoeken of lopen op blote voeten in de openbare ruimtes van de douche of kleedkamer. Schurft zijn gemeenschappelijk in gebieden waar mensen in nauw contact, zoals slaapzalen, dagopvang faciliteiten of klaslokalen. De mijten kunnen ook overbrengen naar een andere persoon op de kleding, lakens en handdoeken.

Behandeling

Meest schimmelinfecties duidelijk met over-the-counter crèmes of lotions. Schimmelinfecties tussen de tenen kunnen de huid te kraken, waardoor bacteriën het lichaam en veroorzaken een secundaire infectie kan veroorzaken. Bacteriële infecties moeten behandeld worden met antibiotica crème of orale medicijnen. Indien verlaten onbehandeld, schimmel infecties gemakkelijk verspreid naar andere tenen en teennagels. Wijdverspreide infectie vereist behandeling met mondelinge schimmeldodende agenten, zoals griseofulvine. Schurft reageren op recept crèmes, maar de jeuk kan blijven voor enkele weken na de aanvang van de behandeling.

Preventie

Schimmelinfecties voorkomen door het drogen van uw voeten grondig na het baden en vóór dressing. Sokken eenmaal dagelijks veranderen en draag sokken gemaakt van een ademende stof, zoals katoen of wol. De beste manier om te voorkomen dat schurft is om direct contact met een besmet persoon huid. Vermijd het gebruik van borstels, handdoeken of beddengoed gebruikt door de besmette persoon ook.


gerelateerde artikelen