Tekenen van teveel vitamine D3

March 13

Tekenen van teveel vitamine D3

Vitamine D3, een vitamine geproduceerd door uw huid in reactie op zonlicht en ook gevonden in bepaalde voedingsmiddelen, metaboliseert in uw lichaam te formulier calcitriol, de actieve vorm van vitamine D. Teveel vitamine D3 in je lichaam, medisch bekend als vitamine D toxiciteit en ook wel hypervitaminose vitamine D, is een potentieel ernstige aandoening veroorzaakt door buitensporige suppletie; overgevoeligheid voor vitamine D speelt vaak een rol. Hoewel vitamine D toxiciteit behandelbaar is, kunnen ernstige gevallen irreversibele nierschade veroorzaken. Raadpleeg uw arts alvorens vitamine D3.

Functies

Vitamine D de absorptie van calcium en fosfaat uit de darm regelt en bevordert normale botgroei. Vitamine D3, een van de twee vormen van vitamine D, is ook bekend als cholecalciferol, en in uw huid wordt geproduceerd, wanneer het wordt blootgesteld aan ultraviolet B-straling in zonlicht. Bovendien, komt het in bepaalde voedingsmiddelen, zoals de eierdooiers en vette koudwater vissen. Vitamine D2 of ergocalciferol, wordt gesynthetiseerd door planten. Hoewel ze afkomstig zijn uit verschillende bronnen, zijn vitamine D2 en vitamine D3 bijna identiek in hun metabolisme en acties; beide wenden tot calcitriol in het lichaam. Artsen voorschrijven vitamine D supplementen voor de behandeling van een verscheidenheid van voorwaarden, met inbegrip van psoriasis, hypoparathyroidism en bepaalde soorten kanker. Het Institute of Medicine beveelt aan dat kinderen en volwassenen tot leeftijd 70 600 IU vitamine d per dag ontvangen; voor volwassenen meer dan 70 is 800 IU de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Oorzaken

Vitamine D is giftig in overmaat. De vitamine D Raad merkt op dat cholecalciferol of vitamine D-3, in hoge doses wordt gebruikt als een rattengif. Echter duurt het megadoses van vitamine D tot toxiciteit. Merck Manual merkt dat toxiciteit na enkele maanden van dagelijkse consumptie van 40.000 IU vitamine d optreden kan; Dit is het equivalent van 100 400-IU capsules of tabletten per dag. Meest voorkomende oorzaken van vitamine D toxiciteit omvatten over-aggressive behandeling van hypoparathyroidism, evenals overgevoeligheid syndroom aan vitamine D veroorzaakt door ziekte, met inbegrip van sarcoïdose en bepaalde kankers. Type thiazide diuretica nemen kun je ook meer vatbaar voor vitamine D toxiciteit.

Symptomen

Teveel vitamine D3 veroorzaakt hypercalciëmie, of buitensporige calciumgehalte. Het is de hypercalciëmie dat de symptomen van toxiciteit van vitamine D, waaronder gastro-intestinale problemen zoals misselijkheid veroorzaakt, braken en obstipatie; gebrek aan eetlust; zwakte; verwarring; nervositeit; en abnormale hart ritmes. U kan ook ervaring jeuk, overmatig plassen en extreme dorst. Nierstenen zijn nog een andere indicatie van hypercalciëmie veroorzaakt door teveel vitamine D3.

Behandeling

Vitamine D toxiciteit wordt behandeld door het onmiddellijk stoppen van de suppletie en calciuminname te beperken. Artsen voorschrijven corticosteroïden of biphosphates te verminderen van de hoeveelheid calcium in het bloed; IV hydratatie wordt soms gebruikt. In ernstige gevallen is ziekenhuisopname noodzakelijk. De Merck Manuals merkt dat nierschade veroorzaakt door vitamine D toxiciteit kunnen onomkeerbaar zijn.


gerelateerde artikelen