Wat zijn de voordelen van Cortisol?

August 3

Wat zijn de voordelen van Cortisol?

Cortisol is een hormoon afgescheiden door de bijnieren in de kleine uurtjes van de ochtend. Cortisol is ook bekend als de "stress hormoon" vanwege zijn vermogen om u aan te passen tijdens stresssituaties "vecht-of-flight" te helpen. Wanneer cortisol wordt vrijgegeven op basis van lange termijn, stelt het kan nadelig beïnvloeden uw gezondheid, echter MayoClinic.com.

Meer over Cortisol

Cortisol is een steroïde hormoon van de bijnierschors, gelegen op de top van beide nieren uitgescheiden. De hypofyse, gelegen in de hersenen, bepaalt hoeveel cortisol wordt vrijgegeven; Dit kan variëren van de ene persoon naar de andere. De voordelen van cortisol zijn bloeddruk beheer, verminderde ontsteking en een sterker immuunsysteem. Dit hormoon stress te bestrijden zet eiwit in brandstof wanneer u onder lichamelijke of psychische stress opgeroepen door traumatische gebeurtenissen bent, volgens het stelsel van de gezondheidszorg van de Columbia-universiteit. Zodra je hersenen niet langer een situatie als bedreigend ziet, terug uw cortisol niveaus naar normaal. Corticosteroïden, synthetische drugs van de cortisol-achtige, worden ook gebruikt voor de behandeling van bepaalde veterinairrechtelijke voorschriften.

Corticosteroïden

Synthetische cortisol-achtige medicijnen bevatten dexamethason, Prednisolon en betamethasone. Deze kunnen topisch of oraal of via injectie of inhalator worden toegediend. Sommige van de medische aandoeningen behandelen van deze drugs omvatten psoriasis en andere huidaandoeningen, astma, lupus, artritis, ziekte van Addison en bepaalde vormen van kanker, zoals leukemie en lymfoom.

Aanhoudende Stress

Cortisol heeft zijn voordelen, maar aanhoudende en langdurige stress kan uw bijnier klieren produceren te veel van het hormoon als uw antwoord "vecht-of-flight" wordt voortdurend geactiveerd, volgens MayoClinic.com. Teveel cortisol en andere stresshormonen kunnen achterlaten als u open tot talrijke gezondheidscomplicaties, met inbegrip van obesitas, hart-en vaatziekten, slaapproblemen, depressie en geheugen problemen. Stressmanagement---eten van een gezonde voeding, voldoende slaap krijgen, oefenen regelmatig en inspannen om te ontspannen en te genieten van de relaties die u met anderen---kan helpen cortisol niveaus onder controle.

Andere informatie

Cortisol is een onderwerp van belang in de gewichtsverlies industrie, zoals het hormoon vaak de schuld voor viscerale gewichtstoename in de buik krijgt. Voedingssupplement marketeers bevorderen "cortisol blokkers" die ogenschijnlijk hulp in gewichtsverlies. MayoClinic.com voedingsdeskundige Katherine Zeratsky stelt echter dat het verband tussen cortisol en gewicht aanwinst is nog niet definitief bewezen en dat sommige marketeers aanvullen ging onder vuur door de Amerikaanse Federal Trade Commission in het midden van de jaren 2000 voor het maken van valse en misleidende beweringen over "cortisol blokkeren" producten.


gerelateerde artikelen