Xanthines & astma

November 24

Xanthines & astma

Astma, een chronische inflammatoire aandoening van de luchtwegen, veroorzaakt piepende ademhaling, kortademigheid, benauwdheid, hoesten en een vernauwing van de luchtwegen. Gevonden in planten, alsmede bloed, urine en verscheidene organen binnen het lichaam, de xanthines en de xanthine derivaten zoals theofylline hebben van oudsher gebruikt voor de behandeling van patiënten met astma en COPD of chronisch obstructief longlijden.

Effect

Xanthines zijn een verzameling van alkaloïden, of natuurlijk voorkomende chemische verbindingen. Deze alkaloïden hebben een farmacologische werking en worden gebruikt als mild stimulerende middelen, ontstekingsremmers en als bronchoverwijders. De drug veroorzaakt echter een relatief zwakke bronchodilation, of de opening van de luchtwegen. Echter hoe xanthines werken of het werkingsmechanisme is niet helemaal begrepen, dus het gebruik ervan bij astma en COPD heeft verbannen naar een tweede en soms derde lijn medicatie.

Klinische significantie

Methylxanthines zoals theofylline gebruikt om astma te behandelen sinds de vroege jaren 1940, volgens de Amerikaanse National Library of Medicine. Theofylline en andere derivaten van xanthine kunnen echter zeer vergiftig, waarvoor frequente bloedonderzoek om te bepalen van de drug niveaus in het lichaam. Volgens MedlinePlus, kunnen levensbedreigende niveaus vangsten en hartritmestoornissen veroorzaken. Lagere niveaus van toxiciteit kunnen GI overstuur, bloeddruk wijzigingen en ademhalingsproblemen, om de naam van een paar symptomen veroorzaken. Er zijn momenteel verschillende medicijnen op de markt met minder bijwerkingen die aanzienlijk meer effectief in het behandelen van de symptomen van astma zijn.

Gebruik bij astma

Een aanhoudende-release theofylline is gebruikt als een alternatief medicijn voor onderhoud therapie van milde, aanhoudende astma. Echter, een lage dosis inhalatie corticosteroïden voorkeur over theofylline, gewoon omdat het werkingsmechanisme voor corticosteroïden zijn duidelijk. Volgens "De Rau Respiratory Care farmacologie," liever veel clinici andere drugs over xanthines of theofylline, want hoewel het werkingsmechanisme duidelijk niet begrepen is, de potentiële toxiciteit is.

Xanthine agenten

Volgens "De Rau Respiratory Care farmacologie," omvatten xanthine derivaten gebruikt als bronchoverwijders bij de behandeling van astma en COPD theofylline, verkocht als Theo-Dur, Slo-Phyllin, Theolair en Slo-bod. Een andere xanthine-derivaat is oxtriphylline, als Choledyl SA verkocht. Aminofylline wordt verkocht als aminofylline, en dyphylline wordt verkocht als Dylix en Lufylin. Als je ziet of een van deze namen hoort, weet je dat de drug wordt beschouwd als een xanthine agent of medicatie.


gerelateerde artikelen