Goede diëten voor RBC stoornissen

July 26

Dieet kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van de rode bloedcellen of RBC, aandoeningen. De meest voorkomende van deze aandoeningen is bloedarmoede, die wordt veroorzaakt door een onvoldoende aantal gezonde rode bloedcellen in het lichaam. Een andere aandoening van de RBC is hemochromatosis, dat een erfelijke aandoening waardoor het lichaam te absorberen teveel ijzer. Zorg om te praten met uw arts voordat het wijzigen van uw dieet, hebt u een stoornis van de RBC.

Bloedarmoede

Er zijn verschillende types van bloedarmoede. Je lichaam kan niet genoeg rode bloedcellen produceren, of uw lichaam snel rode bloedcellen kan vernietigen als je bloedarmoede hebt. Het meest voorkomende type is-ijzertekort bloedarmoede, die kan invloed hebben op mensen die een lage-ijzer-dieet eten of die bloed hebben verloren. Andere types van bloedarmoede kunnen worden veroorzaakt door loodvergiftiging, chronische ziekte of een nier aandoening. Het dieet voor alle soorten bloedarmoede is over het algemeen hetzelfde.

Soorten ijzer

Hebt u bloedarmoede, is het belangrijk voor u om voldoende ijzer in uw dieet. Er zijn twee soorten ijzer: Heem-ijzer- en non-Heem ijzer. Heem-ijzer, die beter door je lichaam wordt geabsorbeerd, wordt gevonden in mosselen, oesters, orgaanvlees, rundvlees, varkensvlees, gevogelte en vis. Non-Heem ijzer, die je lichaam niet zo goed absorberen, komt voor in melkproducten, eieren, groene bladgroenten, ijzer-verrijkte granen, zaden, noten, brood en pasta. Je lichaam absorbeert non-Heem ijzer beter als je voedsel rijk aan vitamine C, zoals citrusvruchten, broccoli, kool en aardbeien consumeren.

Bloedarmoede dieet

Als u een lage telling van de RBC hebt, zal u wilt verhogen van het ijzer in uw dieet. Eten van voedingsmiddelen met Heem ijzer niet alleen helpt u bij het opslaan van meer ijzer, het helpt ook je lichaam absorberen van non-Heem ijzer. Eet voedsel dat hoog zijn in vitamine C, zoals citrusvruchten, tomaten en meloenen, verhogen de absorptie. Zuivelproducten die vitamine B-2, riboflavine bevatten, zijn belangrijk als je bloedarmoede hebt. Vitamine B-12 en folaat helpen voorkomen dat bloedarmoede. Vitamine B-12 is alleen gevonden in dierlijk voedsel, zoals vlees, zuivel en eieren. Fruit, groenten, gedroogde bonen en erwten zijn goede bronnen van folaat.

Hemochromatosis

Hemochromatosis is een andere aandoening van de RBC. Deze erfelijke aandoening zorgt ervoor dat uw lichaam te overabsorb ijzer uit wat je eet. Je lichaam slaat het overtollige ijzer in je organen, die tot levensbedreigende aandoeningen leiden kunnen. Als u hemochromatosis heeft wilt u verminderen de absorptie van ijzer. Er is geen specifiek dieet voor hemochromatosis, maar uw arts kan aanbevelen dat u het voedsel dat je eet die ijzer bevatten verminderen. Volgens «««MayoClinic.com, moet je ook vermijden ijzersupplementen en multivitamines met ijzer; supplementen met vitamine C, vooral met voedsel; alcohol; en rauwe schaal-en schelpdieren, vanwege het verhoogde risico van infecties met deze aandoening, met name die veroorzaakt door bacteriën in rauwe schaal-en schelpdieren.


gerelateerde artikelen