Het Amerikaans College van Reumatologie Criteria voor reumatoïde artritis

June 4

Het Amerikaans College van Reumatologie Criteria voor reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is de wereldwijd meest gediagnosticeerde inflammatoire artritis. Terwijl gewrichtspijn en vervorming de meest opvallende kenmerken van RA zijn, is het een auto-immune aandoening buikvliesontsteking verschillende orgaansystemen, met inbegrip van uw hart, huid, zenuwen, ogen en longen. Net als andere auto-immune aandoeningen, wordt RA gestart wanneer uw immuunsysteem begint uw eigen weefsels aanvalt. In 2010, in een poging om meer mensen te identificeren in een stadium wanneer behandeling meer is gunstig, de American College of Reumatologie bijgewerkt haar indelingscriteria voor RA.

Scoresysteem

De criteria van de ACR 2010 voor indeling RA zijn gegroepeerd in 4 categorieën. Na een medische evaluatie, is een score toegekend aan elk van deze categorieën, waaronder een aantal mals en gezwollen gewrichten, bloed tests voor de opsporing van actieve ontsteking, meting van de RA-specifieke antilichamen en de duur van de symptomen. Degenen wier partituren totaal 6 of meer worden ingedeeld als zijnde van RA. Als uw arts röntgenfoto's die aantonen dat de typische gezamenlijke schade veroorzaakt door RA bestellingen, kan u worden gediagnosticeerd met RA ongeacht uw ACR-score.

Gezamenlijke betrokkenheid

RA is een symmetrische polyartritis, wat betekent dat het beïnvloedt meerdere gewrichten en heeft de neiging te betrekken van dezelfde gewrichten aan beide zijden van uw lichaam. RA treft meestal kleine gewrichten, zoals uw polsen, gewrichten en vingers, hoewel andere gewrichten worden vaak getroffen. Dus, hebt u slechts één grote gezamenlijke dat is mals en gezwollen, het is onwaarschijnlijk hebt RA, en u zou een score van 0 voor de gezamenlijke betrokkenheid categorie toegewezen. Daarentegen, hebt u meer dan 10 getroffen gewrichten, zou uw score 5. Intermediaire scores worden toegewezen voor ontstoken gezamenlijke graven tussen 1 en 10.

Antilichaam niveaus

RA wordt geactiveerd door auto-immune vernietiging van uw gewrichten en weke. Uw immuunsysteem produceert antilichamen die gericht zijn op deze weefsels, ook al doen ze niet een bedreiging. Twee specifieke antilichamen--reumatoïde factor en anti-cyclisch citrullinated peptide antilichamen--zijn meestal gevonden bij mensen met RA. Als geen van deze antistoffen in uw bloedbaan wordt ontdekt, is uw score voor de serologie categorie 0. Als u lage niveaus van beide antilichaam hebben, u een score van 2, toegewezen terwijl hoge niveaus van RF of ACS antilichamen een score van 3 verdienen.

Actieve ontsteking

Ontsteking is een immune reactie op besmetting of weefselbeschadiging van het. Wanneer de ontsteking uitbreekt in uw lichaam, produceert uw immuun systeem stoffen die kunnen worden gemeten met specifieke tests van het bloed. C - reactief proteïne en bezinkingssnelheid van zijn niet-specifieke indicatoren van ontsteking, wat betekent dat ze stijgen in elke inflammatoire aandoening. Als beide van deze indicatoren normale zijn, is uw score voor acute-fase reactanten 0. Als uw CRP of ESR is verheven, is uw score voor deze categorie 1.

Duur van de symptomen

RA is een chronische ziekte. Een aantal voorwaarden--infecties, bijvoorbeeld--kan leiden tot voorbijgaande gewrichtspijn en andere RA-achtige symptomen, maar de meeste van deze aandoeningen beter binnen een paar weken. Als uw gezamenlijke pijn, ochtendstijfheid, vermoeidheid en koorts--alle symptomen van RA--aanwezig voor minder dan 6 weken geweest, je bent minder waarschijnlijk dat RA en uw score voor de duur van de symptomen categorie is 0. Voor symptomen die langer dan 6 weken geduurd hebben, is een score van 1 toegewezen.

Overwegingen

De ACR-criteria voor de indeling van de RA zijn niet specifiek ontworpen voor de diagnose van RA. Integendeel, ze zijn op maat gemaakt om zoveel mensen te identificeren die mogelijk die RA. wellicht Dit biedt de gelegenheid om te beginnen met de behandeling eerder, wanneer het de grootste impact op het voorkomen van gezamenlijke misvormingen, orgel betrokkenheid en op lange termijn handicap zal hebben. Hebt u een ACR-score boven 6, kan uw arts u doorverwijzen naar een reumatoloog, die uiteindelijk zal diagnosticeren van uw conditie en ontdek uw opties voor behandeling.


gerelateerde artikelen