Verschil tussen zonnebloemolie & maïsolie

April 22

Verschil tussen zonnebloemolie & maïsolie

Vetten en oliën, werden tijdens de jaren ' 70 en ' 80, universeel slechte beschouwd. Tijdens de jaren 1990, onderzoek geconstateerd dat alleen bepaalde soorten vetten en oliën waren slecht-- en dat plantaardige oliën eigenlijk kunnen helpen voorkomen dat de cardiovasculaire problemen eerder gekoppeld aan alle vetten. Deze ontdekking leidde tot een hausse in de verscheidenheid van plantaardige oliën beschikbaar in de gemiddelde Amerikaanse supermarkt. Maïsolie en zonnebloemolie zijn twee dergelijke opties.

Calorie inhoud

De U.S. Department of Agriculture biedt voedingsinformatie voor gemeenschappelijke voedsel. Volgens het USDA, maïs en zonnebloem olie bevatten ongeveer hetzelfde aantal calorieën: ruim 1.900 per kopje. In beide gevallen zijn al deze calorieën uit vetten. Merk op dat koken hoeveelheden voor beide olie meestal veel kleiner.

Dik profiel

Het is niet de totale vet in een levensmiddel dat telt, maar de soort vet. De vetten in zonnebloemolie zijn ongeveer 90 procent gezonde onverzadigde vetten en 10 procent ongezonde verzadigde vetten. Voor maïsolie is de splitsing ongeveer 85 procent onverzadigde en 15 procent verzadigd. Dit maakt de zonnebloem olie een iets betere keuze vanuit het oogpunt van gezondheid van het hart. Maar in beide gevallen de gezonde vetten overweldigend opwegen tegen de ongezonde vetten.

Koken kenmerken

Twee belangrijke kenmerken in een kokende olie zijn smaak en rook punt, volgens Food Channel persoonlijkheid Alton Brown. Maïsolie heeft een lagere rook punt--de temperatuur waarop het begint te branden--dan zonnebloemolie. Dit maakt zonnebloemolie een betere keuze voor hoge temperatuur koken zoals diep-vet frituren. Zonnebloemolie heeft ook minder smaak, dus minder kans om te maskeren de kenmerken van de andere ingrediënten in het koken is.

Kosten

De kosten van een grondstof, met inbegrip van koken olie, schommelt volgens elementen zo divers als weer, gasprijzen en trends. Met ingang van 2010 vond een overzicht van producten die beschikbaar zijn op MySupermarket.com prijzen voor vergelijkbare soorten maïs en zonnebloem olie aan binnen 1 cent per milliliter olie. Maar net als olijfolie, er zijn meer mogelijkheden om extra uitgeven aan hoogwaardige versies van zonnebloemolie.


gerelateerde artikelen