Symptomen van IBS bij mannen

March 10

Symptomen van IBS bij mannen

Prikkelbare darmsyndroom, of IBS, is een aandoening van de darmen die leiden een aantal darm tot kunnen gerelateerde symptomen. De nationale spijsvertering ziekten informatie Clearinghouse meldt dat IBS vrij algemeen is. In feite komt het in maximaal twintig procent van de bevolking. IBS komt vaker voor bij vrouwen dan mannen; maar zijn de symptomen vergelijkbaar in beide geslachten.

Verstopping of diarree

Chronische constipatie en/of diarree zijn twee van de belangrijkste klachten van zowel mannen als vrouwen met het Prikkelbare darmsyndroom (IBS). De nationale spijsvertering ziekten informatie Clearinghouse (NDDIC) meldt dat sommige mensen vaker een voorwaarde boven de andere hebben, maar sommige tussen de twee wisselen kunnen. De National Institutes of Health meldt dat obstipatie en diarree geassocieerd met IBS meestal pijn veroorzaken, hoewel dit vaak weg na een succesvolle stoelgang gaat.

Abdominale pijn of ongemak

Een verwante symptoom van IBS in zowel mannen als vrouwen is buikpijn of pijn. Voor buikpijn bij te dragen tot een diagnose van IBS, volgens de NDDIC, moet het gebeuren voor 12 weken (niet noodzakelijk opeenvolgende) over de laatste 12 maanden. Deze pijn is vaak opgelucht door het hebben van een stoelgang.

Opgeblazen gevoel

Frequente buik opgeblazen gevoel is ook een indicator van IBS in zowel mannen als vrouwen. De National Institutes of Health verslag dat hierbij kan abdominale zwelling (een gezwollen buik) of een gevoel van volheid in de buik. Er is echter aanwijzingen dat dit symptoom wordt vaker gemeld door vrouwen dan door mannen. De UNC-centrum voor functionele GI en motiliteit problemen meldt dat dit verschil tussen de geslachten kan worden gerelateerd aan menstruatie.

Gas

Een veelgehoorde klacht van mensen met IBS is winderigheid of buitensporige passeren van gas. Dit kan gebeuren bij zowel mannen als vrouwen. Het kan nog erger worden na het eten van bepaalde soorten voedsel. Volgens de National Institutes of Health is er echter geen enkel dieet dat het symptoom van gas of darm problemen bij mensen met IBS elimineren zal, als ze kunnen worden veroorzaakt door iets anders in ieder mens.

Slijm in de ontlasting

Slijmvliezen kan worden weergegeven in de ontlasting van zowel mannen als vrouwen die last van IBS hebben. De UNC-Center meldt dat een van de diagnostische hulpprogramma's voor IBS, genaamd het "Rome II", de aanwezigheid van slijm in meer dan 25 procent van de kruk doorgang naar een bevestiging van een diagnose van IBS. Het moet echter voorkomen met andere symptomen ook.

Depressie

Veel mensen met IBS verslag hun symptomen erger worden wanneer ze onder stress, of als ervaren emotionele verstoort. Depressie is vaak voor bij mensen met IBS. Echter, de UNC-Center meldt dat terwijl dit symptoom kan worden weergegeven in zowel mannen als vrouwen, mannen hebben minder kans om dit te melden aan hun artsen. Dit kan zijn omdat vrouwen gaan vaker dan mannen in het algemeen verslag stemmingsstoornissen.

Minder intens symptomen

De UNC-Center meldingen dat enkele symptomen van IBS kunnen minder ernstig bij mannen dan bij vrouwen, voor een paar redenen. Een is dat minder mannen met IBS hun artsen dan hun vrouwelijke tegenhangers raadplegen. Een ander voorbeeld is dat mannen digestive traktaten minder gevoelig dan vrouwen wellicht. Dit kan worden veroorzaakt door hormonale verschillen tussen de geslachten. Ook kunnen er verschillen in de manier waarop die iemands zenuwstelsel op de symptomen van IBS reageert.


gerelateerde artikelen