Wat Is vitamine B12 goed voor?

June 3

Wat Is vitamine B12 goed voor?

Vitamine B-12, ook bekend als cobalamine, is belangrijk voor het behoud van een gezonde stofwisseling en het centrale zenuwstelsel. Deze vitamine is aanwezig in vele voedingsmiddelen, met inbegrip van eieren, vlees, gevogelte, schelpdieren, melk en verrijkte granen. In tegenstelling tot andere vitamines uit de B-familie die zijn oplosbaar in water en je lichaam snel passeren, kan vitamine B-12 voor jaar in je lever worden opgeslagen.

B-12 voordelen

Wat Is vitamine B12 goed voor?

Vitamine B-12's primaire functie is om hulp bij het metabolisme, het proces waarbij uw lichaam maakt en gebruikt energie. B-12 helpt reguleren spijsvertering en absorptie, ademhaling, circulatie, lichaamstemperatuur, volgens de Universiteit van Maryland Medical Center, of UMMC. Wanneer gecombineerd met folaat en vitamine B-6, kan vitamine B-12 helpen verminderen uw risico op borstkanker, stelt het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. De vitamine is ook gunstig voor bepaalde cardiovasculaire aandoeningen, vermoeidheid en rusteloze benen syndroom. Uw arts kan voorschrijven B-12 injecties hebt u pernicieuze anemie.

Voedselbronnen van B-12

Wat Is vitamine B12 goed voor?

Dierlijk voedsel zoals vlees, eieren en dagboek zijn goede bronnen van cobalamin, stelt de National Institutes of Health. Zeevruchten scoort vooral hoog in vitamine B-12, met kokkels, oesters, krab, zalm en Sardienen topping de lijst. Turkije, rundvlees en kip, met inbegrip van orgel vlees, zijn rijk aan B-12. Veganisten zijn risicogroepen voor een vitamine B-12 tekort, zoals zij dierlijk voedsel voorkomen.

B-12 supplementen

Wat Is vitamine B12 goed voor?

Als u regelmatig consumeren vlees en zuivelproducten, u waarschijnlijk niet moet nemen B-12 supplementen, zegt de UMMC. Als u een oudere volwassene, echter wellicht u ter aanvulling van de vitamine, zoals uw vermogen om te absorberen B-12 afneemt naarmate je leeftijd en wanneer u antacidum medicatie nemen. Overwegen een aanvulling van het B-complex, zoals het nemen van individuele B-vitaminen kan leiden tot een verstoring van de anderen in de B-familie, waarschuwt de UMMC. Vitamine B-12 supplementen kunnen communiceren met bepaalde medicijnen, zoals tetracycline. Raadpleeg uw arts voordat u B-12 aan te vullen.

Vitamine B-12 tekort

Wat Is vitamine B12 goed voor?

Naast veganisten en ouderen, zegt andere populaties zijn risicogroepen voor vitamine B-12 tekort, de UMMC. Mensen met eetstoornissen, HIV en voorwaarden zoals een lintworm infectie, de dunne darm of de maag chirurgie, waardoor het moeilijk voor het lichaam te absorberen vitamine B12. Bij uw maag kan niet het produceren van voldoende intrinsic factor, kan niet u absorberen van vitamine B12, die leidt tot een aandoening genaamd pernicieuze anemie. Vitamine B12-deficiƫntie kenmerkt zich door vermoeidheid, kortademigheid, nervositeit, diarree en gevoelloosheid of tintelingen in de extremiteiten.

Dagelijkse B-12 eisen

Wat Is vitamine B12 goed voor?

Uw dagelijkse behoefte van de B-12 is ingesteld door de Food and Nutrition Raad van bestuur van de instituten of Medicine. Mannelijke en vrouwelijke volwassenen moeten dagelijks 2,4 microgram vitamine B-12. Praat met uw arts als u vermoedt dat uw dieet niet voldoet aan de behoeften van uw B-12.


gerelateerde artikelen