Maïsolie Vs. Canola-olie

September 14

Maïsolie en canola-olie zijn beide aangename proeverij oliën die worden gebruikt in het koken, braden en in salade dressings en marinades. Maïsolie is gemaakt van maïskorrels, terwijl canola olie--een verkorte vorm van "Canadese lichte olie"--uit de plant koolzaad bestaat. Canola olie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, de dezelfde gezonde vetten als die gevonden in noten en avocado's. Artsen en diëtisten over het algemeen krediet canola-olie met het verstrekken van meer gezondheidsvoordelen dan maïsolie.

De basisprincipes

Maïs en koolzaad olie beide ongeveer 120 calorieën per eetlepel en ongeveer 14 gram totaal vet bevatten. Beide oliën zijn vrij van suikers, koolhydraten en cholesterol. Zoals alle oliën--die zijn in principe vloeibare vetten--moeten maïsolie en canola worden gebruikt met mate te wijten aan hun hoge calorie-inhoud. Meten van olie in een lepel voordat toe te voegen aan een kom of pan kan u helpen bepalen portiegrootte effectiever dan het rechtstreeks uit de fles te gieten.

Essentiële vetzuren

Als het gaat om de kwaliteit van de essentiële vetzuren die het bevat, verslaat canola-olie maïsolie handen naar beneden. Alleen lijnzaadolie overtreft canola olie in het gehalte aan cardio-beschermende omega-3 vetzuren. Koolzaadolie is niet alleen hoger in gezonde meervoudig onverzadigde vetzuren dan maïsolie, maar is ook lager in ongezonde verzadigde vetten, verstrekken van 1.031 gram per eetlepel; daarentegen bevat maïsolie 1.761 gram. Maïsolie bevat ook kleine hoeveelheden van transvetten, die kunnen leiden tot schade door vrije radicalen, een opeenhoping van LDL-cholesterol en meer lichaamsvet. Tot slot leidt canola olie maïsolie in het gehalte aan gunstige enkelvoudig onverzadigde vetten die anti-inflammatoire effecten hebben en kan helpen voorkomen dat hart-en vaatziekten. Canola olie biedt een royale 8.859 gram per eetlepel, terwijl dezelfde hoeveelheid maïsolie slechts 3.750 gram biedt. Canola wordt gecrediteerd met het verlagen van LDL-cholesterol terwijl niet minderen van "goede" HDL cholesterol niveaus.

Tocoferolen

Maïsolie en canola olie beide volledig gebrek aan vitaminen en mineralen, met uitzondering van alpha-tocoferolen, een vorm van vitamine E. Zowel maïs en koolzaad olie bevatten deze cardio-beschermende, vetoplosbare stoffen; nogmaals, canola-olie komt uit vooruit, met 2,44 milligram van alpha-tocoferolen per eetlepel. Maïsolie routes iets achter met 1.94 milligram per eetlepel. Volgens het kantoor van Dietary Supplements aanbevolen de dagelijkse waarde voor alpha-tocoferolen is 15 milligram voor volwassenen.

Onderzoek

In een klinische studie gepubliceerd in 2010 in "Vetten", vonden de onderzoekers dat vetzuren in koolzaadolie--wanneer gebruikt in combinatie met chemotherapeutische geneesmiddelen--borst kanker celdood in vitro veroorzaakte. Ze vergeleken ook de effecten van de chemo-beschermende van maïsolie ten opzichte van die van canola olie. Toegediend om te leven van ratten, canola-olie verlaagd tumor volumes en verhoogd overlevingscijfers effectiever dan maïsolie, toonaangevende onderzoekers om te concluderen dat canola olie remmende effecten op borstkanker hebben kan en verder moet worden onderzocht.


gerelateerde artikelen