Hoe zijn lipiden verteerd?

October 5

Hoe zijn lipiden verteerd?

Lipide is een ander woord voor vet. Vetten zijn een van de drie klassen van macronutriënten--de andere twee zijn koolhydraten en eiwitten--die verbindingen die het lichaam nodig heeft in grote hoeveelheden om te voorzien in de energetische behoeften van cellen. Terwijl mensen in vet in vele verschillende vormen in voedsel nemen, moet het vet worden verteerd voordat cellen in de dunne darm in de bloedbaan kunnen absorberen.

Betekenis

Het algemene doel van lipide spijsvertering is te wijzigen van vetten chemisch, hoofdzakelijk grote moleculen breken in kleinere eenheden die kunnen gemakkelijk door het cellulaire slijmvlies van de dunne darm in de bloedbaan. Zodra het is vet geabsorbeerd, het chemisch kan worden gebrand, of samengevoegd in de grotere vet moleculen--genaamd triglyceriden-- en opgeslagen voor later gebruik in vetcellen, of adipocytes. Voeding vetten komen in de vorm van dierlijke vetten of oliën van dier- en plantensoorten, en zijn gebruikelijk in het dieet.

Functies

Voeding vetten vallen in een chemische klasse van moleculen genaamd triacylglycerides. Deze uitleggen Drs. Reginald Garrett en Charles Grisham in hun boek "Biochemie," samengestelde moleculen opgebouwd uit drie vetzuren en één glycerol. Glycerol is een alcohol, en is enigszins betrekking hebben op ethanol of alcohol drinken. Vetzuren zijn lange ketens van waterstof en koolstof, met twee zuurstofatomen gebonden aan één uiteinde van de molecule.

Functie

Tijdens het proces van spijsvertering breken chemische reacties triacylglycerides in drie stukken--twee vetzuren, en een monoacylglyceride, die bestaat uit een enkele vetzuur gebonden aan de molecule glycerol. Dr. Lauralee Sherwood in haar boek "Menselijke fysiologie," verklaart de darm kan gemakkelijk absorberen vetzuren en monoacylglycerides. Enzymen helpen deze spijsvertering reacties plaatsvinden. In het bijzonder releases de alvleesklier enzymen die lipasen genoemd naar de dunne darm te breken van triacylglycerides in hun componenten.

Overwegingen

Één probleem gekoppeld aan vet vertering is dat--in tegenstelling tot eiwitten en koolhydraten--vet niet water oplosbaar, zodat het niet kan in het water gebaseerde vloeistof in de darm ontbinden. Lipase enzymen oplossen in water, echter. Voor de darm om te verteren vet, moet vet worden gemaakt om op te lossen in water. Dit uitleggen Drs. Mary Campbell en Shawn Farrell in hun boek "Biochemie," vindt plaats wanneer de galblaas vrijkomen van galzouten in de darm. De galzouten reageren met vet en maken het in wezen water oplosbaar.

Deskundige inzicht

Vertering van vet is beperkt tot de dunne darm, in tegenstelling tot de vertering van eiwitten en koolhydraten. Koolhydraten vertering begint in de mond, en blijft in de maag en de dunne darm. Eiwit spijsvertering begint in de maag. Omdat vetten moeten reageren met galzouten voordat u kunt beginnen met spijsvertering, en vet-verterende enzymen zijn niet aanwezig in de darm voorafgaand aan de dunne darm, merkt Sherwood, vet vertering begint veel later dan dat van andere macronutriënten.


gerelateerde artikelen