Is Tempeh goed voor u?

June 4

Met zijn nootachtige smaak en stevige textuur werkt tempeh--gemaakt van gefermenteerde sojabonen die in blokken--zijn ingedrukt goed in een verscheidenheid aan gerechten. Het eten van voedingsmiddelen op basis van soja op een regelmatige basis zou kunnen bieden sommige voordelen voor de gezondheid, met inbegrip van een lager risico op bepaalde kankers, maar de Harvard School of Public health merkt op dat zijn ziekte te bestrijden potentieel verder onderzoek nodig. Tempeh maakt echter een gezonde aanvulling op uw dieet, omdat het is rijk aan eiwitten en andere voedingsstoffen die uw gezondheid te behouden.

Hoog in eiwit

Voeg de tempeh aan uw dieet te verhogen van uw eiwitinname. Elke portie 1-cup tempeh bevat 31 gram eiwit, dat 55 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor mannen en 67 procent voor vrouwen is, volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw. Tempeh bevat hoogwaardige complete eiwitten en alle aminozuren die u bij uw dieet aanvragen moet. Het gehalte aan andere melkeiwitten helpt u onderhouden spierweefsel, en ook het maken van enzymen die uw cellen moeten functioneren. Tempeh van eiwit is zo gemakkelijk geabsorbeerd en als eiwit uit dierlijke bronnen, zoals eieren of vlees, gebruikt dus het maakt een bijzonder welkome toevoeging aan vegetarische en veganistische voeding.

Geladen met koper en mangaan

Tempeh toevoegen aan uw dieet en u zult ook verbruiken meer koper en mangaan. Een enkele portie tempeh biedt 930 microgram van koper, of uw gehele aanbevolen dagelijkse inname, en 2.2 mg mangaan, dat hoger dan de 1,8 mg dagelijks nodig voor vrouwen en 96 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor mannen is. Beide mineralen ondersteunen wondgenezing en bevordering van de sterkte van het weefsel door het stimuleren van collageen synthese. Het mangaan in tempeh helpt ook duidelijk glutamaat, een zenuw toxine, van je hersenen, terwijl koper hersenen cel communicatie bevordert.

Riboflavine en niacine voor metabole ondersteuning

Tempeh maakt ook een slimme toevoeging aan uw dieet vanwege het gehalte riboflavine en niacine. Het dient als een bijzonder goede bron van riboflavine, verstrekken van 0.6 milligram per portie, oftewel 55% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vrouwen en 46 procent voor mannen. Tempeh biedt ook een aanzienlijk bedrag van niacine--4.4 milligram, oftewel 31 en 28 procent van de aanbevolen dagelijkse inname voor vrouwen en mannen, respectievelijk. Beide van deze vitaminen activeren de enzymen die uw cellulaire metabolisme moet functioneren. Riboflavine ook voedt uw huid en de ogen, terwijl niacine helpt uw eetlust te controleren.

Overwegingen

Tempeh is hoog in calorieën, 320 calorieën per kopje. Elke portie bevat 18 gram totaal vet. Terwijl de meeste van dit vet komt uit heilzame poly- en enkelvoudig onverzadigde vetten, maakt tempeh het hoge vetgehalte het zeer calorie-dicht, wat betekent dat je zult consumeren een groot aantal calorieën in een relatief kleine portie. Monitor uw portiegrootte zodat u niet per ongeluk te veel eten, die kan oorzaak gewichtstoename na verloop van tijd. Tempeh ook bevat 100 mg isoflavonen per portie, die fytonutriënten met een chemische structuur lijkt op menselijk oestrogeen. Terwijl deze verbindingen sommige gezondheidsvoordelen--zoals een bescheiden, gunstig effect op het bloedcholesterol bieden--meer onderzoek is nodig om te bepalen of ze veilig zijn voor sommige mensen, zoals de overlevenden van de kanker van de borst, neemt nota van het Linus Pauling Instituut.


gerelateerde artikelen