Wat Is de rol van ATP in metabolisme?

June 13

Wat Is de rol van ATP in metabolisme?

ATP is de afkorting van adenosine trifosfaat, een essentiële chemische stof in menselijke stofwisseling die is betiteld als "chemische valuta" omdat de cellen als een directe bron van energie gebruiken. U ATP wanneer u suikers en andere voedingsstoffen branden, en uw cellen ATP verbruiken wanneer zij deelnemen aan activiteiten zoals de bouw van grotere moleculen en produceren van verkeer.

ATP chemie

ATP is een relatief kleine molecule dat als een "energie tussenliggende" in de menselijke stofwisseling fungeert. Kortom, uw cellen de chemische energie halen uit verschillende voedingsstoffen moleculen zoals eiwitten, koolhydraten en eiwitten, en de chemische energie gebruik te maken van ATP. De cellen vervolgens breken ATP, het vrijgeven van energie, als zij deelnemen aan een scala aan activiteiten, verklaren Drs. Reginald Garrett en Charles Grisham in hun boek "Biochemie."

Nutriënt branden

Wanneer je voedsel consumeren, absorbeert uw darm de voedingsstoffen moleculen in de bloedbaan. Cellen nemen dan deze voedingsstoffen en chemisch branden hen te bevrijden van energie. Bijvoorbeeld, is een van de belangrijkste bronnen van cellulaire energie glucose, een molecuul dat afkomstig is van zetmeel en veel dieet suikers. Als de cellen afbreken met glucose, produceren zij de afvalproducten van kooldioxide en water. Zij gebruiken de energie van het afbreken van een enkel molecuul glucose bevrijd te maken ongeveer 30 moleculen van ATP.

ATP verdeling

Zodra een cel heeft ATP, kan het de ATP gebruiken om te voldoen aan zijn energiebehoefte. Cellen nodig energie te maken grote moleculen, zoals hormonen. Spiercellen gebruiken ATP te produceren van verkeer. Als een cel een hormoon-molecuul maakt, het breekt moleculen van ATP en maakt gebruik van de energie om nieuwe banden tussen kleinere moleculen te produceren een groter exemplaar, uitleggen van Drs. Garrett en Grisham. Wanneer een cel spier contracten, gebruikt grote hoeveelheden van ATP om brandstof de contractie.

Metabole strategieën

Hoewel menselijke cellen ongeveer 30 maken kunnen ATP per molecuul glucose-- en ook grote en uiteenlopende bedragen van ATP van verbranding van eiwitten en vetten kan maken--niet alle glucose metabolisme resulteert in de productie van die veel ATP. Twee moleculen van ATP per glucose kun je alleen als je suiker zonder zuurstof, een proces genaamd anaërobe metabolisme branden bent. Dr. Lauralee Sherwood, in haar boek "Menselijke fysiologie," legt uit dat cellen anaëroob tijdens harde sprint of macht inspanningen, zoals tijdens een zeer zware training opereren.

ATP signalering

Een laatste belangrijke taak van ATP in het lichaam is om te dienen als een cellulaire signaal. Bijvoorbeeld omdat je cellen kunnen onmiddellijk verbranden van voedingsstoffen of bewaar ze voor later gebruik, de cellen gebruiken ATP om te bepalen welke ze moeten doen. Als een cel overvloed van ATP heeft, signalen de ATP de cel voor de opslag van voedingsstoffen in plaats van ze branden. Als een cel laag op ATP is, echter dat signaal geeft aan dat de cel onmiddellijk voedingsstoffen moet branden.


gerelateerde artikelen