Wat vetten stollen bij hogere temperaturen?

March 4

Wat vetten stollen bij hogere temperaturen?

Vetten zijn een noodzakelijk onderdeel van de menselijke voeding, samen met koolhydraten en eiwitten. De drie belangrijkste soorten vet zijn verzadigd, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde variëteiten. Alle vetten bestaan uit vetzuren, maar hun regelingen en het type van obligaties dicteren hun unieke eigenschappen. In het algemeen, de meer dubbele bindingen een vet heeft des te waarschijnlijker het is om vloeibaar bij kamertemperatuur. Daarentegen blijven de vetten met slechts één obligaties solide bij hogere temperaturen.

Vet in de voeding

Alle voeding vetten worden verteerd in kleinere eenheden, de zogenaamde vetzuren, meest die zijn opgenomen in de dunne darm en gebruikt te maken van de celmembranen en steroïde hormonen of opgeslagen als vetweefsel. Sommige vetzuren, vooral middellange-keten rassen, worden verbrand voor de energie. Alle vetzuren bestaan uit twee delen: een zure groep op één uiteinde dat "water-vriendelijke" en een vette ketting aan de andere kant, dat is "olie-vriendelijk." Als algemene regel zijn vetzuren met dubbele bindingen beter voor uw cardiovasculaire gezondheid ten opzichte van vetzuren zonder dubbele bindingen. Bovendien, hoe hoger het aantal dubbele bindingen, hoe groter de vloeibaarheid van het vet. Vette voedingsmiddelen bevatten vaak een mengsel van verzadigde en onverzadigde vetten, hoewel één type meestal overheerst.

Verzadigd vet

Verzadigd vet bevat alle single banden tussen vetzuren en geen dubbele bindingen. Dientengevolge, verzadigde vetzuren zijn vaste of hard bij kamertemperatuur en ze hebben een relatief hoog smeltpunt. Voorbeelden van verzadigde vetzuren zijn laurine, myrstic, palmitine en Stearine zuren. Vetten uit dierlijke bronnen zijn vooral hoog in verzadigde vetzuren, vooral reuzel, ghee, boter en room. Bijvoorbeeld, blijft reuzel solide tot bijna 90 graden Fahrenheit. Kokos- en palm kernel olie bevatten veel verzadigd vet ook, wat verklaart waarom ze zijn ook vaste stoffen bij kamertemperatuur.

Enkelvoudig onverzadigde vetten

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevatten een één dubbele binding, dus ze een lager smeltpunt dan verzadigde vetzuren hebben. Met andere woorden, zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren zoals oliezuur in vloeibare vorm bij kamertemperatuur of hoger. Voedingsmiddelen met een hoog percentage enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevatten olijven en meeste noten. Dientengevolge, stollen olijfolie en sesam zaadolie alleen in de koelere temperaturen gevonden in diepvriezers of sommige koelkasten instellen op de koudste stand.

Meervoudig onverzadigd vet

Als het aandeel van verzadigde vetzuren afneemt en het aandeel van de verhogingen van de onverzadigde vetzuren, wordt het smeltpunt van het levensmiddel verlaagd. Meervoudig onverzadigde vetzuren zoals omega-3 en omega-6 typen hebben meerdere dubbele bindingen en blijven ze in vloeibare vorm zelfs in een koude koelkast. Soja-, zonnebloem- en canola oliën zijn allemaal rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren.


gerelateerde artikelen