Belang van Glucose-6-fosfaat

October 19

Glucose-6-fosfaat is een gemodificeerde glucose molecule die uw cellen maken uit de glucose-- en in sommige gevallen, uit andere suikers--die je eet. Gewenste glucose-6-fosfaat voor een verscheidenheid van redenen: het is een belangrijk reactieve in vele metabole reacties en zorgt dat glucose in je cellen.

Chemie

Glucose-6-fosfaat deelt veel van de chemische structuur en formule met glucose, die is een suiker. Technisch, glucose is een monosacharide, wat betekent dat er een suiker dat bestaat uit een structuur van één ring. Het heeft de chemische formule C6H12O6. Glucose-6-fosfaat is identiek aan glucose, behalve dat in plaats van één zuurstof en waterstof atoom op glucose, glucose-6-fosfaat heeft een fosfaatgroep, of PO4.

Synthese

Uw cellen maken glucose-6-fosfaat onmiddellijk van alle glucose die de cel invoert. Lichaamscellen gebruiken een enzym genaamd hexokinase voor deze reactie. Hexokinase is een eiwit dat de reactie omzetten in glucose glucose-6-fosfaat gebeuren veel sneller helpt dan anders. Een primaire reden voor het omzetten van alle glucose in glucose-6-fosfaat meteen is dat terwijl glucose kan de cel van een lichaam ontsnappen, glucose-6-fosfaat kan niet--het gevangen binnen.

Energie uit Glucose

Een van de dingen die je cellen met glucose, doen zodra het wordt omgetoverd tot glucose-6-fosfaat, is branden voor energie. Dit vindt plaats via een proces genaamd glycolyse, gevolgd in de meeste gevallen door een ander proces, genaamd de citroenzuurcyclus. Glycolyse resultaten in een molecuul glucose splitsen in twee kleinere moleculen genaamd pyruvaat--deze reactie levert energie die de cellen voor allerlei doeleinden gebruiken kunnen. De citroenzuurcyclus verbrandt pyruvaat in kooldioxide, meer energie oplevert.

Synthese van glycogeen

Een ander belangrijk gebruik van glucose-6-fosfaat is de generatie van glycogeen in je lever en spier cellen. Glycogeen is een koolhydraat opgebouwd uit lange ketens van glucose in de lever en spieren opgeslagen zodat ze-- en de rest van de cellen van het lichaam--toegang tot glucose tijdens periodes van vasten hebben. De enzymen waardoor glycogeen vereisen glucose-6-fosfaat als grondstof.

Uit andere bronnen

Glucose-6-fosfaat is zo belangrijk om uw lichaamscellen die u kunt eigenlijk het maken van niet-glucose uitgangsmateriaal. Bijvoorbeeld, wanneer je melk consumeren, neemt u in de suiker lactose, die uit een molecule glucose gebonden aan een molecule van de verwante suiker galactose bestaat. Uw cellen niet converteren galactose rechtstreeks in glucose, maar kunnen ze maken het in glucose-6-fosfaat, en kunnen zij branden voor energie of gebruiken voor het maken van glycogeen.


gerelateerde artikelen