Voeding feiten over rauwe of gekookte groenten

April 16

Voeding feiten over rauwe of gekookte groenten

Groenten zijn in het algemeen, een gezonde, natuurlijke bron van verschillende essentiële macro- en micronutriënten, ongeacht of ze gekookt of rauw bent geserveerd. In sommige gevallen zijn verschillende voedingsstoffen echter meer beschikbaar voor het lichaam te absorberen in rauwe of gekookte groenten. Als u de meest uitgebreide inname van fytochemicaliën, is het noodzakelijk om te eten van een verscheidenheid van zowel rauwe en gekookte groenten. Bepaalde factoren kunnen ook invloed op de voeding van rauwe of gekookte groenten, zoals methoden versheid en voorbereiding.

Voeding feiten voor groenten

Door vele normen, de voedingswaarde van groenten geserveerd rauw en gekookt zijn vergelijkbaar. Bijvoorbeeld zijn groenten rijk aan complexe koolhydraten, voedingsvezels en vele vitaminen, mineralen, antioxidanten en fytochemicaliën aanbevolen door de USDA als een essentieel onderdeel van een gezond dagelijks dieet, ongeacht de methode serveren. Groenten zijn in het algemeen ook laag in calorieën, onafhankelijk van de voorbereiding. Volgens de genezing voedsel piramide, gemaakt door de Universiteit van Michigan integratieve geneeskunde, geldt een enkele portie groenten of 1 kop rauwe lommerrijke groene of 1/2 kopje van alle andere groenten rauw en gehakte en alle gekookte groenten.

Ruwe plantaardige voeding

Volgens Dr. Joel Fuhrman absorbeert het menselijk lichaam slechts ongeveer 50 calorieën uit elke pond van rauwe groenten verbruikt. Een 2004 evaluatie van onderzoek gepubliceerd in "Cancer Epidemiology, Biomarkers en preventie" gemeld dat negen van de 11 studies over de relaties tussen rauwe en gekookte groenten en kankerrisico, gekoppelde rauwkost met lage kankerrisico bestudeert terwijl slechts vier een dergelijk verband met gekookte groenten gevonden. Vitamine C is meer beschikbaar bij de instantie van rauwe groenten dan in gekookte groenten, zoals warmte kan gemakkelijk vernietigen.

Ruwe plantaardige overwegingen

Rauwe groenten links zitten uit lang genoeg zal beginnen te verliezen hun voedingswaarde, hun voedingsstoffen breken na verloop van tijd van het proces van oxidatie. Bovendien, bevatten rauwe groenten schadelijke micro-organismen die kunnen interfereren met de nutritionele voordelen anders ontvangen van het voedsel en die over het algemeen worden vernietigd in de keuken. Was rauwe groenten grondig vóór consumptie te verminderen de mogelijkheid van inname van ongewenste stoffen en micro-organismen.

Gekookte plantaardige voeding

Volgens Fuhrman, licht het koken van groenten verzacht, verwarmt en hydrateert ze, maken van hun voedingsstoffen meer gemakkelijk absorbeerbare. Plantaardige eiwitten misschien ook wel meer beschikbaar en absorberend in licht gekookte groenten dan in ruwe of zeer gekookte groenten. Lycopeen, het pigment in tomaten die geeft hen hun rode kleur en die is geassocieerd met verminderde hartaanval en het risico op prostaatkanker, is gemakkelijker geabsorbeerd door het lichaam uit gekookte tomaten dan uit rauwe ones. De beta-caroteen in wortelen is meer beschikbaar voor het lichaam om te absorberen in gekookte wortelen dan in rauwe wortelen, net als de fenolische antioxidanten in asperges, kool, paprika en spinazie, onder andere groenten.

Gekookte groente overwegingen

De manier van koken kan drastisch veranderen het gehalte aan nutriënten. Gestoomde groenten behouden bijvoorbeeld, vitamine C en in water oplosbare vitamine B-complex beter dan gekookte groenten. Kooktijd kan invloed hebben op de voedingswaarde van groenten als goed. Bijvoorbeeld, licht gekookte groenten behouden meer van hun voedingswaarde dan zwaar gekookte groenten, met bepaalde voedingsstoffen zoals vitaminen B, C en folaat zijn vooral gevoelig voor hoge temperaturen en lange kooktijden. Frituren en barbecueën groenten niet alleen vernietigt de meeste voedingsstoffen van alle koken methoden, maar ook blootstelt de groenten aan een verscheidenheid van toxische verbindingen.


gerelateerde artikelen