Wat zijn twee belangrijke soorten van complexe koolhydraten?

March 5

Wat zijn twee belangrijke soorten van complexe koolhydraten?

Koolhydraten zijn een van de drie essentiële macronutriënten--waaronder vet en eiwit-- en zijn primaire rol in uw dieet is om je lichaam voorzien van energie. Koolhydraten zijn zo belangrijk voor uw gezondheid dat ze het grootste deel van uw calorie-inname, 40 tot 60 procent maken moeten. Koolhydraten zijn verdeeld in twee groepen, eenvoudige en complexe, op basis van hun chemische structuur. Complexe koolhydraten bevatten langere ketens van suiker dan eenvoudige koolhydraten en meer inspanning vereisen voor de spijsvertering. Twee grote complexe koolhydraten bestaan uit zetmeel en cellulose.

Zetmeel

Zetmeel is een soort koolhydraten alleen gevonden in plantaardig voedsel. Zetmeel bestaat uit lange rechte ketens van suiker, genaamd amylose of vertakte ketens genoemd amylopectine. Plantaardige voedingsmiddelen bevatten hogere hoeveelheden amylopectine aan amylose, maar de bedragen van elk variëren van plant tot plant. Zetmeel zijn ingekapseld in plantencellen door celstof, en kunnen niet worden opgelost in koud water. Maar verwarming zetmeel verzacht de celwand en veroorzaakt te scheuren, waardoor het zetmeel toegankelijk voor de spijsvertering.

Voedselbronnen van zetmeel

Zetmeel zijn de primaire koolhydraat gevonden in granen, zoals tarwe, rijst en haver. Het is ook de overheersende koolhydraat in zetmeelrijke groenten zoals aardappelen, bonen en erwten. Als je zetmeelrijke voedingsmiddelen eet, werkt je lichaam ze breken in glucose. Glucose is de suiker die je lichaam bij de bron van energie gebruikt. De glucose niet alleen helpt u fysiek, maar is ook de primaire bron voor brandstof voor je organen, met inbegrip van uw hersenen, nieren en spieren.

Cellulose

Cellulose maakt het cellulaire kader van planten. Het is samengesteld uit onvertakte glucose moleculen in een lange keten amylose vergelijkbaar. De banden tussen de moleculen van glucose in de cellulose is echter veel sterker, waardoor het beter bestand zijn tegen afbraak, en moeilijker te verteren. Hemicellulose kan is een type van cellulose die minder glucose moleculen op de keten heeft, en ook vormen zoals hexosen en pentosen.

Voedselbronnen van Cellulose

Cellulose is alleen te vinden in plantaardig voedsel. Bronnen omvatten de schil van vrucht, de stengel groenten en de buitenste dekking van granen, zaden en noten. Je lichaam niet kan verteren cellulose omdat het ontbreekt de enzymen die nodig zijn te breken. Cellulose is de vezel in plantaardig voedsel. Vezels in de voeding helpt bewegen van voedsel door middel van uw spijsverteringskanaal en voegt bulk om kruk. Het verbetert de verzadiging, voorwaarts bij de beheersing van de honger. Cellulose fungeert ook als een bron van brandstof voor de vriendelijke bacteriën in je dunne darmen.


gerelateerde artikelen