Symptomen van hypothyreoïdie

January 22

Symptomen van hypothyreoïdie

De schildklier is een klier aan de voorkant van de hals die hormonen die verantwoordelijk zijn scheidt voor het metabolisme van het lichaam of het energieverbruik te regelen. Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de klier geen genoeg hormoon produceert. Omdat schildklierhormoon essentieel is voor de goede werking van bijna elk orgaan in het lichaam, kunt mensen met hypothyreoïdie genieten van een breed scala aan mogelijke symptomen.

Voorkomende symptomen

Tekenen en symptomen van hypothyreoïdie hebben de neiging om langzaam na verloop van tijd en vaak gaan onopgemerkt omdat ze zo kunnen worden gevarieerd en nonspecific te ontwikkelen. Algemene symptomen zijn vermoeidheid, gewichtstoename, een vertraagd hartslag, zwelling in het gezicht, gewricht-en spierpijn, constipatie, droge huid, dunner wordend haar, onregelmatige menstruatie, moeite ze zwanger en een verminderde capaciteit te tolereren koude temperaturen. Depressie en een vertraging van denkprocessen kunnen ook optreden.

Ongewone symptomen

Mensen met hypothyreoïdie zal ontwikkelen minder vaak, hart, longen, intestinale en neurologische symptomen. Deze zijn niet gemeenschappelijk maar kunnen verschijnen als hartfalen, pericardvocht en pleura effusie--de naam voor vocht rond het hart en de longen-- en ileus-intestinale blokkade veroorzaakt door gebrek aan peristaltiek, of de intestinale bewegingen die voedsel door het spijsverteringskanaal duwen. Zeldzame neurologische tekenen kunnen opnemen psychose, toevallen en ataxie of problemen met de spiercoördinatie. Myxedema coma is de ernstigste vorm van hypothyreoïdie dat zich voordoet wanneer de functie van het lichaam zozeer vertraagt dat het wordt levensbedreigend.

Congenitale hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie in een pasgeboren congenitale hypothyreoïdie wordt genoemd en is meestal te wijten aan een volledige of gedeeltelijke afwezigheid van de schildklier. Symptomen typisch zich langzaam ontwikkelen, en de meeste baby's met de voorwaarde zal tijdig geen tekenen vertonen. Voorkomende symptomen van baby's die zwaar getroffen zijn lage lichaamstemperatuur, slechte voeding, een vertraagd puls, arme spiertonus, constipatie en geelzucht--een geelverkleuring van de huid of het wit van de ogen. Als congenitale hypothyreoïdie is niet vroeg gevangen en behandeld, kan dit leiden tot verstandelijke beperkingen, dat is waarom de meeste kinderen worden gescreend bij de geboorte voor de functie van de schildklier.

Koppelingen met andere stoornissen

Bepaalde personen lopen een verhoogd risico op ontwikkeling van hypothyreoïdie. Gaat hierbij om mensen met een familiegeschiedenis van de ziekte van de schildklier; mensen met auto-immune ziekten, zoals reumatoïde artritis, lupus of diabetes; en vrouwen met een voorgeschiedenis van thyroiditis--een ontsteking van de schildklier--kort na de bevalling hebben ontwikkeld. Enig bewijs suggereert dat milde hypothyreoïdie kan worden gekoppeld aan verhoogde cholesterolniveaus, en sommige studies suggereren dat het het risico op atherosclerose en hart-en vaatziekten kan verergeren.


gerelateerde artikelen