Is Sorbitol gevaarlijk voor kinderen?

May 26

Is Sorbitol gevaarlijk voor kinderen?

Sorbitol is een natuurlijk voorkomende suiker alcohol, iets minder zoet en minder calorische dan gewone suiker. Het komt van nature in sommige bessen, pruimen en peren en is ook beschikbaar in oplossing als een medicinale laxeermiddel. Veel lage-suiker bewerkte voedingsmiddelen en tandvlees bevatten sorbitol. In kleine hoeveelheden lijkt sorbitol veilig voor kinderen. In grotere hoeveelheden, of bij kinderen met aandoeningen van de nieren, kan problemen veroorzaken in sorbitol.

Holten

Één reden sorbitol zou gunstig zijn voor de kinderen, en niet schadelijk is, is dat het doet niet tandbederf. Mondelinge bacteriën meestal breken suikers en zetmeel in levensmiddelen, het vrijgeven van zuren. Als de zuren zijn niet volledig geborsteld of weg gespoeld, eroderen deze zuren tandglazuur. Sorbitol, andere polyolen of suiker zuren, resistent zijn tegen bacteriële metabolisme en dus niet leiden tot het product van glazuur rottend zuren.

Diabetes

Kinderen met diabetes, evenals volwassenen, moeten controleren hun bloedglucose, lipiden en gewicht. Omdat sorbitol is langzaam en slecht geabsorbeerd door het lichaam, wordt bloedglucose en de bijbehorende insuline respons verminderd. Daarnaast calorieën per gram van sorbitol is tweederde van gewone suiker, helpen kinderen controle van hun gewicht. Hoewel sorbitol kan een gunstig onderdeel van een diabetische child's dieet, bespreken het gebruik ervan met het kind zorgverzekeraar.

Algemene veiligheid

De Amerikaanse food en drug verordening bevestigd sorbitol als een ingrediënt van het "Over het algemeen beschouwd als veilig" of GRAS op basis van gegevens geëvalueerd door wetenschappers op de Select Committee on GRAS stoffen. Bovendien is zowel het Wetenschappelijk Comité voor de menselijke voeding van de Europese Unie en de gemeenschappelijke voedsel- en landbouw organisatie/wereld gezondheid organisatie comité van deskundigen voor levensmiddelenadditieven of JECFA, gesloten sorbitol is veilig, op basis van nazicht van uitgebreide gegevens. Verder, heeft geen van deze groepen geplaatst eventuele limieten op de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van sorbitol. Een ADI van "niet opgegeven" is de veiligste categorie mogelijk. De Amerikaanse Food and Drug Administration vereist echter levensmiddelen die kunnen resulteren in de dagelijkse inname van 50 gram of meer van sorbitol te nemen de waarschuwing: "teveel consumptie kan een laxerend effect hebben".

Gastro-intestinale kwesties

Sorbitol heeft een laxerende werking en in feite sorbitol oplossingen als laxeermiddelen via apotheken worden verkocht. Omdat sorbitol is niet gemakkelijk of snel geabsorbeerd door uw lichaam, het helpen uw lichaam te verplaatsen van materiaal via het spijsverteringskanaal, maar grote hoeveelheden kunnen ook leiden tot opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, krampen en andere abdominale problemen. De ernst van dit probleem voor kinderen wordt fel gedebatteerd.
Volgens het Center for Science in het algemeen belang zou sorbitol het laxerend effect in kinderen ernstig, wat leidt tot ernstige diarree, zelfs in kleine hoeveelheden vanwege hun kleine omvang. Dr. Jeffrey Hyams, uit Connecticut Children's Medical Center, waarschuwt dat kleine hoeveelheden van sorbitol leiden ernstige gastro-intestinale symptomen tot kunnen. Lyn Nabors, vice president van de Calorie Control Council, zegt echter dat voor de overgrote meerderheid van de consumenten, sorbitol geen een probleem veroorzaakt, wordt natuurlijk gevonden in een verscheidenheid van fruit en bessen. Ze voegt eraan toe dat terwijl overmatig gebruik tot milde gastro-intestinaal ongemak leiden kan, het vormt geen grotere bedreiging dan inname van bonen, kool en sommige gedroogde vruchten.

Allergie en intolerantie

Sorbitol kan problemen veroorzaken bij kinderen die een sorbitol-allergie hebben of die zijn uiterst gevoelig voor zijn laxerend effect. Allergische reacties kunnen huiduitslag, urticaria, jeuk, kortademigheid, piepende ademhaling, hoesten of zwelling van het gezicht, lippen, tong of keel omvatten. Geven geen sorbitol aan kinderen die ernstige nierziekten hebben, zoals sorbitol aanzienlijk wordt uitgescheiden door de nieren.


gerelateerde artikelen