Wat zijn de oorzaken van een vitamine B12 tekort met Effexor?

August 28

Effexor, die de geslachtsnaam venlafaxine heeft, is een antidepressivum gebruikt voor de behandeling van depressie, angst en paniekstoornis. Het behoort tot een klasse van antidepressiva zogenaamde selectieve serotonine Noradrenaline heropname remmers. Vitamine B12 is een in water oplosbare voedingsstoffen die nodig is voor de synthese van DNA en rode bloedcellen en ook voor het behoud van gezonde zenuwcellen. Effexor en vitamine B12-deficiëntie worden samengebonden in een paar manieren.

Gastro-intestinale boos

Patiënten nemen Effexor kunnen ondervinden bij gemeenschappelijke gastro-intestinale effecten zoals misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, gas en zuurbranden, volgens Drugs.com. Deze bijwerkingen kan leiden tot een verminderde absorptie van vitamine B12 in het lichaam door frequent braken en diarree. Vitamine B12 wordt gewonnen uit voedsel in de maag met behulp van een eiwit intrinsic factor genoemd. Intrinsic factor bindt aan vitamine B12 en helpt het geabsorbeerd in de dunne darm. Patiënten ervaren braken verliezen intrinsieke factor evenals de vitamine zelf.

Onopgeloste depressie

Patiënten nemen Effexor kunnen vitamine B12-deficiëntie optreden vanwege ondervoeding veroorzaakt door depressie. Effexor duurt een tijdje om het verlichten van symptomen van depressie, dus zelfs al patiënten zijn het innemen van de medicatie, ze kunnen nog steeds symptomen die ondervoeding veroorzaken. Het gaat hierbij om verminderde eetlust en verlies van interesse in eten en gezond voedsel keuzes te maken.

Complicaties

Onbehandelde vitamine-B12-deficiëntie kan leiden tot pernicieuze anemie en neurologische schade. Symptomen van pernicieuze anemie zijn vermoeidheid, kortademigheid, bleekheid en constipatie. Symptomen van neurologische schade zijn gevoelloosheid en tintelingen in de extremiteiten, elektrische-achtige pijn, brandende pijn, spierzwakte, verlamming en gebrek aan evenwicht en coördinatie. Patiënten moeten ervoor zorgen dat ze voorgeschreven behandelingen voor vitamine B12 deficiëntie om permanente zenuw schade te voorkomen. Vitamine B12 deficiëntie is behandeld met supplementen die beschikbaar via injecties, tabletten en nasale gels zijn.


gerelateerde artikelen