Opgeblazen gevoel & vleesbomen

February 24

Opgeblazen gevoel & vleesbomen

Vleesbomen zijn goedaardige gespierde gezwellen die zich in de wand van de baarmoeder ontwikkelen. Volgens de Women's Health, worden vleesbomen ook aangeduid als leioymas of myomas. Vleesbomen meestal ontwikkelen in groepen, maar het is mogelijk dat slechts een fibroom om te groeien. Vleesbomen kunnen ook variëren in grootte van microscopische tot verscheidene ponden wegen.

Statistieken

Vleesbomen is meestal van invloed op vrouwen in de vruchtbare leeftijd, die wordt gedefinieerd als de tijd na de eerste menstruatie cyclus naar het begin van de menopauze. Volgens Medline Plus heeft ongeveer één op de vijf vrouwen in deze leeftijdsgroep vleesbomen. Vleesbomen zijn de meest voorkomende bekken tumor en Afro-Amerikaanse vrouwen steeds vaker dan blanke vrouwen treffen. Overgewicht vrouwen ontwikkelen vaker dan vrouwen die op hun ideale gewicht ook vleesbomen.

Typen

Er zijn twee soorten vleesbomen: submucosal en subserosal. Submucosal vleesbomen groeien in de innerlijke holte van de baarmoeder en vaak een probleem vormen voor vrouwen die proberen zwanger te raken. Subserosal vleesbomen aan de buitenzijde van de baarmoeder optreden en kunnen druk uitoefenen op het rectum, volgens MayoClinic.com.

Oorzaken

De precieze oorzaak van vleesbomen is niet vastgesteld, maar MayoClinic.com vindt u een aantal factoren die worden verondersteld om bij te dragen aan de ontwikkeling van vleesbomen. Een van deze factoren is de genetische mutaties in de genen die verantwoordelijk voor de groei van de baarmoeder spier zijn. Een andere factor is het gebrek aan evenwicht van de twee vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron.

Symptomen

Als een fibroom in omvang groeit, kan het de buik opzwellen zichtbaar te zwellen. De opgeblazen gevoel kan leiden tot een gevoel van volheid in de buik en de toenemende druk op het bekken. Andere symptomen van vleesbomen zijn zware periodes, langdurig bloeden tijdens de menstruatie, vaak moeten plassen, moeilijk volledig leegmaken van de blaas, obstipatie en pijn in de rug, volgens MayoClinic.com.

Behandeling

Kleine vleesbomen vereisen gewoonlijk geen behandeling. Als vleesbomen klein zijn, zal zij worden regelmatig gecontroleerd en behandeld alleen als ze in omvang groeien. Als een fibroom een aanzienlijke hoeveelheid pijn, over-the-counter veroorzaakt of recept pijnstillers kunnen worden gebruikt om de ernst van de pijn verminderen. Lage dosis anticonceptiepillen kunnen ook worden gebruikt om hormonale evenwicht en stoppen van de groei van vleesbomen, volgens de gezondheid van vrouwen. Een medicijn een gonadotropin releasing hormoon agonist genoemd kan worden verleend aan de grootte van de vleesbomen te verkleinen. Als geneesmiddelen niet effectief zijn of de symptomen van vleesbomen met het dagelijkse leven bemoeien, kan een operatie worden nodig.

Een myomectomie wordt gebruikt om alleen de vleesbomen verwijderen uit het getroffen gebied van de baarmoeder. Als er een groot aantal aanwezige vleesbomen, kan een hysterectomie, oftewel de verwijdering van de gehele baarmoeder, nodig zijn.


gerelateerde artikelen