Wat zijn de gevaren van hoge Doses vitamine B-5?

July 23

Wat zijn de gevaren van hoge Doses vitamine B-5?

Overzicht

Vitamine B5, of pantotheenzuur, is een in water oplosbare voedingsstoffen die verantwoordelijk zijn voor het omzetten van voedsel in energie. Vitamine B5 gebeurt natuurlijk in voedingsmiddelen, zoals bloemkool, eieren en maïs, en is tevens beschikbaar in supplement vorm — hetzij alleen of als onderdeel van een "B-complex." Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (RDA) voor vitamine B5, maar de Food and Nutrition Raad van het Amerikaanse Institute of Medicine suggereert een adequate volwassen inname van tussen 5 en 7 mg per dag.

Gevaren van overdosis

Omdat B5 oplosbaar in water is, krijgt het lichaam ontdoen van eventuele overtollige vitamine in de urine, waardoor het moeilijk om een overdosis. Het is echter niet onmogelijk, en moet men zich bewust van de gevaren van het nemen van meer dan de voorgestelde adequate inname. Per het Linus Pauling Instituut, is iets opwaarts 10 g beschouwd als een hoge dosis.

Spijsvertering en gastro-intestinale gevaren

Zowel de National Institutes of Health en het Linus Pauling Instituut te waarschuwen dat grote doses, 10 tot 20 gram per dag, leiden diarree tot kunnen. De National Institutes of Health ook speculeren dat grote doses leiden misselijkheid en maagzuur tot kunnen. Patiënten ondervinden ook uitdroging, hetzij als gevolg van de diarree of als een direct gevolg van een overdosis B5.

Zwelling en gezamenlijke gevaren

Grote dagelijkse dosis van B5 kunnen resulteren in oedeem, of vochtretentie en zwelling in de weefsels. Het oedeem kan merkbaarste in enkels, polsen en gezicht maar kan overal in het lichaam optreden. De gezwollen gebieden kunnen worden jeukende en gevoelige en arme bloedsomloop in de getroffen gebieden zou men kan merken. Grote B5 doses kunnen ook leiden tot pijn in de gewrichten, hetzij als gevolg van het oedeem of als een directe oorzaak van B5 overdosis.

Systemische gevaren

Terwijl B5 verantwoordelijk is voor het omzetten van voedsel in energie, kan teveel B5 negatief beïnvloeden het vermogen van het lichaam te metaboliseren eiwit, volgens Acu-cel voeding. Hoge doses vitamine B5 kan leiden tot een toename van de triglyceriden van bloed die ook tot verkalking in de slagaders en bloedvaten leiden kunnen. De vitamine kan ook een direct effect hebben op stemming en Acu-Cell Nutrition lijsten depressie als een mogelijke bijwerking aan een overdosis vitamine B5.


gerelateerde artikelen