Vitamine B3 toxiciteit

August 14

Vitamine B3 toxiciteit

Vitamine B3 is integraal aan celmetabolisme, met name in de reacties met betrekking tot de productie en het gebruik van energie. Het komt in twee vormen: nicotinezuur en nicotinamide. Levensmiddelen die B3 bevatten omvatten melk, vis, eieren, groene groenten en gist. Bijwerkingen van niacine optreden bij aanbevolen doses, maar zijn minder ernstig dan bij hogere doseringen. Doseringen van meer dan 3000 mg per dag veroorzaken ernstige toxiciteit die meerdere systemen in het lichaam beïnvloedt.

Voordelen

Nicotinezuur en nicotinamide behandelen allerlei aandoeningen, zoals migraine, duizeligheid en cholera-geassocieerde diarree. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft goedgekeurd voor de behandeling van hoge cholesterol en pellagra, of niacine deficiëntie niacine. Drogisterijen verkopen niacine over de toonbank bij een dosis van 250 mg. Treating hoog cholesterolgehalte vereist een recept-sterkte-dosering.

Gemeenschappelijke effecten

Vlissingen, de meest voorkomende reactie in verband met gebruik van niacine, vertegenwoordigt de collectieve dilatatie van collecties van bloedvaten in het gezicht, armen en borst waarmee verhoogde bloedtoevoer naar de huid.

Jeuk treedt op vanwege de release van de verhoogde histamine in het lichaam. Histamine is dezelfde chemische stof die is gekoppeld aan seizoensgebonden allergieën.

Vitamine B3-gerelateerde duizeligheid resultaten wanneer buitensporige bloedvat dilatatie tot een daling van de bloeddruk en een verdere leidt afname van de bloedtoevoer naar de hersenen.

De histamine reactie op het nemen van niacine kan maagklachten veroorzaken. Histamine veroorzaakt een verhoogde zuurproductie in de maag.

Ernstige effecten

Leverschade, of levertoxiciteit, vaak treedt op bij hoge doses vanwege de rol van de lever ontgifting. Teveel niacine kan de lever overweldigen. Een lab test toont verhoging van leverenzymen bevestigt lever toxiciteit.

Aanzienlijk verhoogde zuurproductie in de maag kan iemands risico van de ontwikkeling van de zweren verhogen.

Visuele veranderingen variëren van blurriness tot een totaal verlies van gezicht.

Verhoogde bloedsuikerspiegel, hyperglycemie, genoemd kan van invloed zijn op de nierfunctie. Niacine zelf invloed kan zijn op de nieren, vertragen de uitscheiding van urinezuur, die het risico van jicht toeneemt.

Interferentie met medicijnen

Personen die nemen van anti-hypertensives, anti-cholesterol medicijnen en anti-jicht medicijnen kunnen optreden een vermindering in effectiviteit als zij niacine nemen. Deze individuen vereisen toezicht van een zorgverzekeraar, als ze willen toevoegen aanvullende vitamine B3.

Waarschuwingen

De Amerikaanse National Library of Medicine beveelt aan dat personen die gebruik maken van centraal acteren bloeddrukverlagers zoals clonidine oefening voorzichtigheid bij het nemen van niacine, omdat het leiden een onveilige daling van de bloeddruk tot kan.

Gebruik van alcohol kan verergeren het spoelen en de jeuk die is gekoppeld aan het gebruik van niacine.


gerelateerde artikelen