Een droge hoest & vijfde ziekte

September 28

Vijfde ziekte is een gemeenschappelijke virale infectie die meestal invloed op kinderen, maar ook kan problemen veroorzaken bij volwassenen. Veel zoals virussen die de ademhalingsorganen, kan vijfde ziekte leiden tot een droge hoest als een neveneffect van de infectie. Vijfde ziekte vaak slechts milde symptomen veroorzaakt en zal verdwijnen op haar eigen.

Vijfde ziekte symptomen

De vroege symptomen van vijfde ziekte, volgens de Mayo Clinic, zijn vergelijkbaar met die van een verkoudheid. Het gaat hierbij om misselijkheid en een lichte koorts, keelpijn en neusverstopping, een loopneus. Hoewel een droge hoest geen onderdeel van deze karakteristieke symptomen is, de congestie en de loopneus kunnen leiden tot nasale infuus, die tot de ontwikkeling van een droge hoest leiden kan.

Later symptomen

Als vijfde ziekte vordert, het aantal karakteristieke symptomen veroorzaakt. Kinderen met deze infectie zullen ontwikkelen met een heldere rode huiduitslag op beide wangen, de Mayo Clinic wordt uitgelegd. Dit is vaak bekend als "sloeg Wang" syndroom, want de uitslag vergelijkbaar is met het blozen veroorzaakt door een klap. Deze uitslag kan uiteindelijk verspreid naar andere delen van het lichaam en kan duren voor maximaal drie weken. Volwassenen met deze infectie ontwikkelen vaak niet deze huiduitslag, maar in plaats daarvan ontwikkelen pijn in hun gewrichten die meerdere dagen of weken kan duren.

Oorzaak en overdracht

Vijfde ziekte, wordt volgens de gezondheid van de kinderen, een website van de Stichting Nemours, veroorzaakt door een subtype van het parvovirus B19 genoemd. Dit virus is veel voorkomende en meest besmettelijke bij kinderen voordat ze de karakteristieke uitslag hebben ontwikkeld. Parvovirus B19 verspreidt zich via respiratoire druppels die zijn uitgezet wanneer een besmette patiƫnt hoest of niest. Deze druppels kunnen vervolgens worden ingeademd, waardoor de ziekte langs doorgeven aan anderen.

Complicaties

Vijfde ziekte is, in het algemeen, een tamelijk milde ziekte. Het kan echter ernstige complicaties veroorzaken in sommige individuen, de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) legt uit. Patiƫnten met sikkelcel anemie kunnen het ontwikkelen van ernstige complicaties van deze ziekte, zoals mensen met een verzwakt immuunsysteem kan. Zwangere vrouwen moeten zich op hun hoede van deze ziekte vanwege zijn potentieel schadelijk voor hun baby's.

Behandeling

De behandeling voor de vijfde ziekte is meestal gericht op verlichting van de symptomen omdat de ziekte zo mild is. Kinderen kunnen het nemen van paracetamol voor de koorts en de pijn die de ziekte kan veroorzaken. Volwassenen met gewrichtspijn wellicht om uit te rusten van hun pijnlijke gewrichten. Er zijn geen vaccins voor de vijfde ziekte, maar zodra een persoon heeft geweest septisch zij zal beschikken over levenslange immuniteit tegen het virus.


gerelateerde artikelen