Wat zijn de oorzaken van oprispingen & diarree?

June 24

Wat zijn de oorzaken van oprispingen & diarree?

Boeren of oprispingen, is uw lichaam de manier van het wegwerken van overtollige lucht uit je maag. Belching is natuurlijk, maar kan leiden tot ongemak en verlegenheid. Diarree, gekenmerkt door dunne ontlasting doorgegeven vaak gedurende de dag, is een veelvoorkomend probleem. Diarree gaat meestal vanzelf weg en soms heeft geen aanwijsbare oorzaak. Chronische boeren of diarree kan wijzen op gezondheidsproblemen en moet worden onderzocht door een arts. Diarree is potentieel zeer gevaarlijk voor zuigelingen.

Slikte Air

Slikte lucht veroorzaakt opbouw van gas in de maag en produceert oprispingen. Eten en drinken te snel, het drinken van koolzuurhoudende dranken en bier, drinken met een rietje en praten terwijl eten kan je oprisping vaker te slikken van overmatige lucht. Slikken van teveel lucht zegt kan ook een nerveus gewoonte, MayoClinic.com.

Zure terugvloeiing

Zure reflux, ook bekend als gastroesophageal ziekte van de terugvloeiing of GERD, is een aandoening waar maag zuur stromen back-up in de slokdarm. In een poging om zich te ontdoen van het zuur te slikken veroorzaakt u te slikken meer lucht, wat leidt tot meer boeren, staat MayoClinic.com.

Infecties

Diarree wordt vaak veroorzaakt door een bacteriële, virale en parasitaire infectie opgelopen van besmet voedsel of water. Reizen naar ontwikkelingslanden met een slechte hygiëne verhoogt het risico van diarree. Salmonella, E. coli, rotavirus, herpes simplexvirus, virale hepatitis, Cryptosporidium en Giardia lamblia zijn gemeenschappelijke oorzaken van infectie. Rotavirus infectie is de meest waarschijnlijke oorzaak van acute diarree bij kinderen, zegt de nationale spijsvertering ziekten informatie Clearinghouse, of NDDIC.

Voedselintolerantie

Voedselintolerantie kan leiden tot diarree. Sommige mensen ontbreekt aan voldoende hoeveelheden van het enzym nodig om te verteren lactose, een suiker gevonden in melk. Dit kan leiden tot lactose-intolerantie en diarree na het eten van zuivelproducten. Moeilijk verteren fructose suiker en kunstmatige zoetstoffen sorbitol en manitol kan ook leiden tot diarree, zegt MayoClinic.com.

Medicijnen

Antibiotica, kanker medicijnen, antacida en bloeddruk medicatie kunnen leiden tot diarree, zegt de NDDIC. Antibiotica doden zowel de goede als de slechte bacteriën, verstoren het natuurlijk evenwicht van de darmflora. Dit kan leiden tot een infectie met Clostridium difficile, een diarree-veroorzakende bacteriën, stelt MayoClinic.com.

Ziekten en aandoeningen

Peptic ulcer, ontsteking van het slijmvlies van de maag of het legen van de vertraagde maag kan leiden tot chronische oprispingen, zegt MayoClinic.com. Meganblase syndroom, een zeldzame aandoening waarbij te veel lucht wordt ingeslikt en een grote gas bubble vormen in de maag na een zware maaltijd, veroorzaakt chronische oprispingen, zegt de Universiteit van Maryland Medical Center. Prikkelbare darmsyndroom, inflammatoire darmziekte, ziekte van Crohn, coeliakie of colitis kan leiden tot chronische diarree, zegt de NDDIC.

Chirurgie

Chirurgie van maag kan het wijzigen van de lengte van de tijd die nodig is voor voedsel om te worden verteerd, waardoor diarree. Verwijdering van de galblaas kan ook leiden tot diarree als gevolg van verhoogde gal in de darm, zegt de NDDIC. Chirurgie voor gastroesophageal terugvloeiingsziekte kan veroorzaken boeren, staat de Universiteit van Maryland Medical Center.


gerelateerde artikelen