Wat zijn de fermenteerbare koolhydraten?

August 30

Wat zijn de fermenteerbare koolhydraten?

Fermenteerbare koolhydraten zijn de suikers die gemakkelijk zijn gefermenteerd in uw spijsverteringsstelsel, waaronder oligosacchariden, monosacchariden en disacchariden en polyolen. Ze zijn samengesteld uit korte ketens van moleculen van suiker, waardoor ze gemakkelijk te breken. Zodra deze suikers uw dikke darm bereiken, gisten bacteriën snel hen. Dit kan bijdragen tot gastro-intestinale symptomen bij gevoelige personen met GI problemen, zoals het Prikkelbare darmsyndroom, of IBS. Een lage fermenteerbare koolhydraten dieet is ontworpen voor het verlichten van gastro-intestinale symptomen.

De kwestie

Fermenteerbare koolhydraten zijn niet noodzakelijkerwijs slechteriken. Ze dienen als voedsel voor de kolonies van vriendelijke bacteriën in je darmen leven. Echter, sommige individuen zijn gevoelig voor de actie van de gisting, die is het proces van bacteriën voeden met deze koolhydraten en ze te converteren naar andere stoffen, zoals gas. Dit trekt water en gas in de darm, die leiden opgeblazen gevoel, oprispingen, winderigheid, buikkrampen, en diarree of constipatie tot kan. Deze symptomen kunnen worden lastig als je bijzonder gevoelig.

Voedingsmiddelen van hoge gisting

Fructose, of fruit suiker, is een fermenteerbare koolhydraten gevonden in groenten, fruit en honing. Lactose of melksuiker, is een andere fermenteerbare koolhydraten. De soort komt voor in melk en producten op basis van melk. Fructans, gevonden in brood, granen en pasta en galactans, gevonden in bonen en andere peulvruchten, behoren ook tot de groep van fermenteerbare koolhydraten. De laatste klas van fermenteerbare koolhydraten zijn polyolen, ook bekend als suiker alcoholen. Deze worden aangetroffen in bepaalde vruchten, zoals appels, peren, nectarines, perziken, pruimen, abrikozen en kersen.

Prikkelbare darmsyndroom

Hoewel fermenteerbare koolhydraten niet de oorzaak van IBS zijn, ze kunnen leiden tot symptomen als u de aandoening hebt. Onderzoekers vonden dat een laag in fermenteerbare koolhydraten dieet aanzienlijk verbetert de gastro-intestinale symptomen, volgens een studie gepubliceerd in September 2013 de kwestie van de "International Journal of Clinical Practice." De studie gevolgd 90 patiënten voor meer dan een jaar. Ongeveer 75 procent van de patiënten vastgehouden aan een laag fermenteerbare koolhydraten dieet en ervaren verbetering van opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid en diarree.

Lage fermenteerbare koolhydraten dieet

De "International Journal van klinische praktijk" studie concludeerde dat een fermenteerbare-koolhydraatarm dieet effectief is voor de behandeling van gastro-intestinale aandoeningen, zoals het Prikkelbare darmsyndroom. Dit dieet sluit levensmiddelen met een hoog in fermenteerbare koolhydraten. Appels, peren en mango's zijn bijvoorbeeld hoog in fructose, terwijl de bananen, bosbessen en grapefruit een lage fructosegehalte hebben. Na een fermenteerbare-koolhydraatarm dieet vereist voeding begeleiding van een diëtist getraind in dit bijzondere dieet. Praat met uw diëtist om erachter te komen of dit dieet de juiste aanpak voor u is.


gerelateerde artikelen