Functies van de blaas

January 17

De blaas, een holle OSS gelegen achter het schaambeen, is een integraal orgel van de urinewegen. De belangrijkste functies van de blaas zijn voor het opslaan van de urine die wordt geproduceerd door de nieren en het uitscheiden van het lichaam. Om te voldoen aan deze functies bestaat de blaas muur uit drie lagen van gladde spieren die collectief make-up de detrusor spier bekleed met een elastische slijm membraan en aangesloten op het centrale zenuwstelsel door drie sets van zenuwen. De zenuwen en spieren werken samen in perfecte coördinatie aan controle van de opslag van urine, het signaal van de hersenen en nietig urine.

Opslag

Urine in de nieren wordt geproduceerd en voortdurend uitmondt in de blaas via de urineleiders twee, één aan elke kant. De urineleiders, die 8 tot 10-inch-lange buizen, zijn bekleed met spieren die contract en ontspannen om te helpen met het verplaatsen van de urine van de nier naar de blaas.

De blaas heeft een derde tube, de urinebuis, waardoor de urine wordt uitgescheiden uit het lichaam. Deze buis wordt gecontroleerd door de interne urethrale sfincter, een circulaire spier gelegen tussen de hals van de blaas en de urinebuis. Deze sluitspier is zeer belangrijk, omdat zonder dat de blaas niet zou kunnen voor de opslag van urine; urine zou in plaats daarvan gewoon voortdurend doorgeven via de blaas en uit het lichaam.

De wand van de blaas kan uitrekken, waardoor het een perfecte opslaggebied. Als urine de blaas komt, distends de blaas zodat meer volume. Als het vol raakt, signaal stretch receptoren in de wand van de blaas de hersenen.

Signalering

De zenuwen in de blaas zijn perifere zenuwen, wat betekent dat ze tak van het ruggenmerg die vervolgens met de hersenen verbindt. Wanneer de blaas vol is, de zenuwen het signaal via de zenuwen, het ruggenmerg en de hersenen. De hersenen stuurt een signaal naar de blaas waarmee de interne urethrale sluitspier te ontspannen en de detrusor spier te contracteren.

Ongeldig te verklaren

Als de detrusor spieren van de blaas-contracten wordt de druk in de blaas hoger dan de druk in de urinebuis, waardoor urine te stromen uit de ontspannen interne urethrale sluitspier. Al deze signalen moeten precies gecoördineerd voor de urine te worden uit de blaas volledig vernietigd. Hoewel de hersenen wordt automatisch geregeld het vernietigen van urine, mensen hebben de mogelijkheid om te vertragen voiding--waardoor ze tijd om een toilet te bereiken.


gerelateerde artikelen