Wat Is de betekenis van OM in Yoga?

January 29

Wat Is de betekenis van OM in Yoga?

In de Hindoeïstische geloof hearkens het diepe, resonant gezoem van "om" terug naar het moment dat het heelal was geboren. Toen goed gesproken, bestaat het uit drie afzonderlijke geluiden die tot één samenvoegen. Traditioneel zongen aan het begin en einde van yoga-lessen, "om" helpt zuiveren en de geest richten voor meditatie en brengt de persoonlijke uitlijning met universele bewustzijn.

Het doel van Yoga

In zijn zuiverste vorm, is de discipline van de yoga willen beperkt en zichzelf gekeerd persoonlijke bewustzijn zodat het bereiken van de Unie met oneindige, universele bewustzijn verruimen. De Upanishads, die heilige hindoe teksten geschreven in het Sanskriet bijna 3000 jaar geleden, bevatten enkele van de vroegste geschriften over yoga, de leidende filosofie uiteengezet. Hoewel yoga oorsprong Hindu zijn, vereist praktijk niet naleving van een bepaalde godsdienst of overtuiging systeem. Veel mensen nemen yoga voor fysieke fitheid in het westen, maar dit was nooit bedoeld om haar hoofddoel, slechts een secundaire voordeel.

"Om" naar de hindoes

In zijn essay "Om Sweet Om" beschrijft de Pandit Radheshyam Mishra, directeur van de Ujjain Yoga Life Society in India, de betekenis van het Heilige geluid hindoes. Volgens de Upanishads, "alle spraak en gedachten zijn afgeleid van een geluid,--aum," schrijft hij. "Het geeft uiting aan de ultieme realiteit." Zelfs Yogi's van de oudheid begrepen dat alles pulseert met eigen "ritmische trillingen." Als zowel het geluid van het universum op het moment van zijn geboorte en de stem van Brahman, zijn schepper, is "om" een echo van die oer trilling. Via "Omkar recitatie," opbrengst de meditating geest terug door steeds meer subtiele niveaus van bewustzijn, die uiteindelijk tot reünie met het universele bewustzijn leiden, Brahman.

"Om Mani Padme Hum" aan boeddhisten

Boeddhisten beschouwen de idee van een almachtige Schepper-god een illusie. Vele geestelijke wezens bewonen van het heelal, ze geloven, maar zijn onderworpen aan de dezelfde wetten van vergankelijkheid en veranderen als mensen. Unie met Brahman is niet het doel van boeddhistische meditatie, maar "om" wordt beschouwd als heilig voor verschillende redenen. Mantra's, zinvolle zinnen gebruikt te richten de geest tijdens meditatie, meestal beginnen met "om", en "om mani padme hum" is de mantra heilig voor Tibetaanse boeddhisten. Volgens de Dalai Lama, symboliseert "om" twee uitersten: menselijke onzuiverheid, en de pure lichaam, spraak en geest van een Boeddha. Wanneer deze mantra, wat betekent "het juweel in de lotus", zongen is, is de Boeddha van mededogen, Chenresig, aanwezig in de woorden zelf te zuiveren van negatieve karma en de beoefenaar tot verlichting leiden.

Hoe te produceren het Heilige geluid correct

Pandit Mishra schrijft dat de juiste uitspraak van "om" is eigenlijk "aum", en elke brief afzonderlijk moet worden geuit. Zitten in een comfortabele positie met een "lange rug", ontspannen de keel, diep inademen en bij uitademen, "A" van de achterkant van de keel te produceren. Breng de lippen samen de "U" om geluid te maken, dan sluit de lippen om te produceren van een diepe, neuriën "M", die zo lang als de adem in je longen kan duren. Dit wordt meestal driemaal herhaald in klassen, maar aangezien voordelen met elke herhaling toenemen, het nummer is een kwestie van persoonlijke voorkeur, en kun je nooit zeggen het maar al te vaak.


gerelateerde artikelen