Over laagwaardig cervicale kankercellen

February 12

Medisch beoordeeld door
Brenda Spriggs, MD, MPH, MBA

De baarmoederhals, die gelegen op de kruising van de vagina en de baarmoeder is, is gevoelig voor het ontwikkelen van cellen met genetische mutaties waardoor ze abnormaal snel groeien. Low-grade baarmoederhalskanker is gevaarlijk vanwege haar vermogen om zich te ontwikkelen tot meer invasieve vormen; dus dit soort cellulaire veranderingen worden meestal gecontroleerd maar kunnen niet onmiddellijk worden behandeld.

Definitie

Abnormale cellen van de baarmoederhals zijn vaak ingedeeld op basis van hun uiterlijk, het kanaal van het oncologie wordt uitgelegd. Low-grade cellen zijn cellen die redelijk vergelijkbaar zijn in verschijning aan gezonde cellen van de baarmoederhals zijn; hoogwaardige cellen zijn meer abnormale in hun verschijning. Hoe meer abnormale dat de cervicale cellen worden weergegeven, des te waarschijnlijker zijn dan de cervicale voering en in andere weefsels te verspreiden. Bijgevolg, low-grade cervicale kankercellen zijn minder gevaarlijk dan hoogwaardige cellen.

Detectie

Abnormale cervicale cellen zijn meestal eerst gezien op een uitstrijkje, volgens Medline Plus. Een uitstrijkje is een screeningtest doorgaans uitgevoerd in een routine gynaecologische onderzoek. Met een uitstrijkje, is de baarmoederhals afgestreken met het oog op een steekproef van enkele van de cellen; deze cellen zijn onderzocht onder een microscoop. Op dit punt worden de cellen normaal, laag- of hoogwaardige genoemd. Als het uitstrijkje abnormale cervicale cellen detecteert, kan een biopsie van de cervix worden uitgevoerd om het verkrijgen van extra cellen.

Oorzaken

De primaire oorzaak van baarmoederhalskanker, volgens de American Cancer Society, is een eerdere infectie met het humaan papillomavirus, ook bekend als HPV. HPV kan infecteren de cellen van de baarmoederhals en het veroorzaken van genetische veranderingen, waardoor de cellen groeien abnormaal. Er zijn meer dan 200 stammen van HPV, en slechts enkele van hen de genetische veranderingen die zijn gekoppeld aan baarmoederhalskanker veroorzaken. Tweederde van alle gevallen van baarmoederhalskanker zijn geassocieerd met een infectie met HPV 16 en HPV-18. Andere factoren, zoals een verzwakt immuunsysteem, roken en gebruik van orale anticonceptiva, kunnen predisponeren een vrouw aan het ontwikkelen van baarmoederhalskanker.

Prognose

Vaak, verdwijnen low-grade cervicale kankercellen op hun eigen, de Amerikaanse Universiteit van verloskundigen en gynaecologen wordt uitgelegd. Om deze reden vereist dit soort low-grade abnormale cellen vaak geen onmiddellijke behandeling. Patiƫnten moeten in plaats daarvan een extra uitstrijkje in drie tot zes maanden hebben om te zien als de cervicale kankercellen in hoogwaardige of mogelijk invasief kankercellen vorderen. Als de laagwaardige laesies aanhouden voor meer dan twee jaar, kan aanvullende behandeling worden aanbevolen als een preventieve maatregel.

Behandeling

Low-grade cervicale kankercellen kunnen vele manieren, behandeld worden volgens de Amerikaanse Universiteit van verloskundigen en gynaecologen. Een techniek heet loop elektrochirurgie excisie procedure, waarbij een klein stukje draad met een elektrische stroom wordt gebruikt om te vernietigen van abnormale delen van de baarmoederhals. De abnormale cellen kunnen ook worden verwijderd met behulp van lasers, of zij kunnen worden bevroren als onderdeel van cryotherapie.


gerelateerde artikelen