Verhoogde Serum Creatine Phosphokinase

April 14

Verhoogde Serum Creatine Phosphokinase

Creatine phosphokinase of CPK, is een enzym dat in uw hart, de hersenen en de skeletspieren schuilt. Wanneer deze organen breken, kan dit de totale hoeveelheid CPK veroorzaken in je bloed stijgen. CPK komt eigenlijk in drie verschillende soorten, of isoenzymes, waarmee uw arts voor het lokaliseren van de beschadigde orgel kunnen. Als uw totale serum creatine phosphokinase is verhoogd, zal uw arts moeten uitvoeren van aanvullende tests van het bloed om na te gaan precies wat de oorzaak is te verheffen. Deze verdere testen maatregelen de isoenzymes; ze zijn veel nauwkeuriger zijn in het opsporen van de oorzaak van de verhoogde creatine phosphokinase.

Totale Creatine Phosphokinase

Uw totale serum creatine phosphokinase of CPK, kan verheffen om een aantal redenen. Sommige van deze redenen omvatten hartaanval, beroerte, convulsies, alcohol terugtrekking, dood van longweefsel en rabdomyolyse, of de dood van spierweefsel, volgens de Universiteit van Maryland Medical Center. Sommige medicijnen zoals ampicilline, bloed verdunners, aspirine, morfine, furosemide, alcohol en cocaïne kunnen ook leiden tot een hoge totale CPK. Eenvoudig, onschuldig items zoals vermoeiende oefening of de ontsteking van lupus kunnen echter ook dit bloedonderzoek, verheffen volgens John Hopkins Lupus Center.

Isoenzyme CPK-1

Isoenzyme CPK-1, een afkorting voor CPK-BB, komt voor in de hersenen en longen. Als deze isoenzyme is verhoogd, kunt u verwachten om te zien van de schade aan deze gebieden van uw lichaam. Hersenkanker, slag, elektroconvulsieve therapie en inbeslagneming zijn enkele van de redenen dat dit enzym hoger dan normale resultaten in een bloedonderzoek tonen zal. Dood van longweefsel via een pulmonaire infarct is een ander voorkomende oorzaak van verhoogde CPK-1 lezingen.

Isoenzyme CPK-2

Isoenzyme CPK-2 of CPK-MB, is de isoenzyme meestal verwezen omdat het bepaalt of u een hartaanval hebt gehad. Deze niveaus zal stijgen van 2 tot 3 uur na een hartaanval, piek bij 12 tot 24 uur als er geen verdere belediging hart spierweefsel en terug te keren naar normale 12 tot 48 uur na het cardiale incident is. Andere oorzaken van verhoogde CPK-MB betrekking hebben op schade aan het hart zoals open hartchirurgie, myocarditis of ontsteking van het hart, hart trauma, hart defibrillatie en elektrische letsel.

Isoenzyme CPK-3

Isoenzyme CPK-3, of CPK-MM, is gevonden in de skeletspieren. Dit is het isoenzyme dat van vermoeiende oefening verheft. Andere oorzaken van verhoogde CPK-3 zijn crush trauma, rhabdomyolyse, myositis, of spierontsteking, vele intramusculaire injecties, spierdystrofie, recente operatie en recente vangsten.


gerelateerde artikelen