Welke invloed heeft het eten van te veel suiker op je hersenen?

June 15

Welke invloed heeft het eten van te veel suiker op je hersenen?

Suikerhoudende dranken en snacks kunnen een go-to voor studenten of druk bezette ouders op zoek naar een opwekkende, maar studies hebben aangetoond dat het consumeren van te veel suiker kan hebben blijvende effecten op je hersenen. Sommige artsen en wetenschappers hebben gevonden dat suiker kan invloed hebben op geheugen, stemming en energie. Anderen hebben studies suggereren relaties tussen suiker, atrofie van de hersenen en verslaving uitgevoerd. De relatie tussen suiker en verslaving is echter betwist door sommige.

Geheugen en leren

High-fructose corn siroop is een bron van suiker in het Amerikaanse dieet. Dr Fernando Gomez-Pinilla, hoogleraar Neurochirurgie aan de UCLA, bestudeerde de rol van high-fructose corn siroop op geheugen en leerprocessen in de hersenen. In zijn studie 2012 is gepubliceerd in het "Journal of Physiology", meldde hij dat ratten die een high-fructose corn siroop dieet ervaren geheugen waardevermindering en cognitieve problemen verbruikt. Echter, een overzicht van studies over dit onderwerp gepubliceerd in het "American Journal of Clinical Nutrition"--waaronder studies op mensen en ratten--gesloten dat specifieke doses van glucose geheugen bij de mens, met name bij ouderen positief kunnen beïnvloeden. De studie bevatte echter geen onderzoek onderzoek naar de langetermijneffecten van hoge suiker inname op de menselijke hersenen.

Sfeer en energie

Een studie gepubliceerd in "The dagboek van persoonlijkheid en sociale psychologie" onderzocht de effecten van suiker en matige lichaamsbeweging op energie, vermoeidheid en spanning bij vrouwen. In deze studie, werden de vrouwen gevraagd om te beoordelen zelf hun energie, vermoeidheid en spanning op een bepaalde tijd elke dag. De studie vond dat de vrouwen die een zoete snack verbruikt rapporteerden dat zij meer spanning één uur voelde na het eten van de snack. De vrouwen rapporteerden ook dat ze een toename van de energie die snel na een uur afgezet ervaren en gaf manier om vermoeidheid en verminderde van energie.

Atrofie en dementie

Dr. Daniel G. Amen, auteur en medisch directeur van Amen klinieken Inc. in Californië, onderzocht verschillende studies die voorgesteld hoog suiker dieet kunnen leiden tot atrofie van de hersenen en dementie. Één studie, gepubliceerd in "Neurology" in 2012 onderzocht de vereniging tussen niveaus van de bloedglucose en atrofie van de hersenen bij volwassenen van de gezondheid van 60 tot 64 jaar oud. De studie vond dat hoge glucoseniveaus geassocieerd met linkerarm hippocampuses en amygdalas waren. Deze gebieden van de hersenen behandelen meestal geheugen en mentale vaardigheden. Maar de "hoge" glucoseniveaus waren minder dan 6.1 millimol per liter, die binnen het normale bereik valt.

Suiker verslaving

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift "PLOS ONE" betrokken de verslavende effecten van suiker op de hersenen van de rat. De studie suggereert dat suiker nog verslavender dan cocaïne wellicht. De ratten in de studie kregen een keuze van suiker of cocaïne... Verrassend, koos 94 procent van de ratten suiker. Nog interessanter, blijven de ratten kiezen suiker zelfs over hogere doseringen van cocaïne--dit omvat de ratten die tekenen van verslaving van de cocaïne weergegeven. De resultaten van het onderzoek suggereren dat het plezier dat de hersenen in reactie op suiker ervaringen kan overschrijven van zelfbeheersing en in suiker verslaving resulteren. Echter, een studie gepubliceerd in "Clinical Nutrition" in 2010 rebuts dit idee, wat suggereert dat de ratten geselecteerd suiker over cocaïne gewoon omdat het beter smaakte. De wetenschappers achter de 2010-studie konden te vinden elke menselijke gegevens ter ondersteuning van het idee dat verslaving aan suiker mogelijk is.


gerelateerde artikelen