Oorzaken van vermoeidheid & pijnlijke benen

August 24

Veel medische aandoeningen veroorzaken pijn in de benen die kunnen ook gepaard gaan met vermoeidheid. Bepalen welke van deze voorwaarden wordt veroorzaakt door de dubbele symptomen vereist een grondig begrip van de geduldige geschiedenis, wat brengt symptomen op, wat hen verbetert en welke andere symptomen aanwezig zijn. Samenstellen van al deze informatie vereist overleg met een arts, maar patiƫnten kunnen vinden het nuttig om te begrijpen sommige van de mogelijke oorzaken vooraf.

Over training

Over-opleiding is een vorm van overmatige inspanning die kan leiden tot zowel vermoeidheid en spier pijn. Het wordt meestal gezien in competitieve atleten, maar volgens de juni 2003 editie van "The Arts en Sports Medicine", kan het optreden in gewone fitness enthousiastelingen die intens over een langere periode van tijd uitoefenen. Andere symptomen van teveel opleiding syndroom zijn prikkelbaarheid, slapeloosheid, angst en verhoogde gevoeligheid voor infectie. Het is meer waarschijnlijk invloed hebben op de New Year's resolutie-aard---dat wil zeggen iemand die drastisch regelmatige oefening na een lange periode van inactiviteit verhoogt.

Bloedsomloop oorzaken

Aandoeningen die verminderen van verkeer aan de benen kunnen leiden tot pijn en vermoeidheid. Een voorbeeld van een dergelijke stoornis is perifere arteriƫle ziekte of PAD. PAD wordt veroorzaakt door atherosclerotische plaques dat blok van de slagaders in de extremiteiten, vergelijkbaar met de plaques dat blok coronaire slagaders in coronaire hartziekte. PAD klassiek veroorzaakt pijn in het been tijdens het lopen of traplopen, en verbetert met rest. Vaak is er een algemeen gevoel van moeheid als gevolg van verminderde circulatie. PAD is meestal van invloed op oudere personen met een lange geschiedenis van het roken van sigaretten en andere risicofactoren voor hart-en vaatziekten, zoals hoge cholesterol en diabetes. PAD is een potentieel gevaarlijke aandoening als het ook op een ernstige mate van coronaire hartziekten wijzen kan.

Auto-immune aandoeningen

Auto-immune aandoeningen optreden wanneer het immune systeem ten onrechte deel van het lichaam als een vreemde indringer herkent en het aanvallen. Auto-immune aandoeningen veroorzaken meestal pijn in het gebied onder immuun aanval evenals constitutionele symptomen, zoals koorts en vermoeidheid. Polymyalgia rheumatica is een voorbeeld van een auto-immune aandoening die been spierpijn en vermoeidheid kan veroorzaken. Andere symptomen zijn koorts, malaise en onbedoeld gewichtsverlies. Polymyalgia rheumatica doorgaans oudere mensen treft en komt vaker voor bij die van Noord-Europese afkomst. Zoals de meeste auto-immune aandoeningen ermee te maken vrouwen vaker dan mannen.

Fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom

Fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom of CFS, zijn diagnoses van uitsluiting. Dit betekent dat ze niet zo veel oorzaken van beenpijn en vermoeidheid, maar diagnoses krijgen wanneer andere oorzaken niet kunnen worden bepaald. Vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn en verstoring van de slaap behoren tot de symptomen gemeen hebben beide syndromen. Fibromyalgie Symptomen zijn nauwer geassocieerde deelnemingen met verhoogde pijn perceptie en CFS symptomen meer met vermoeidheid en griepachtige klachten; gezien hun gemeenschappelijke kenmerken, echter kunnen deze verschillen vertegenwoordigen een breed scala aan resultaten uit een gemeenschappelijke onderliggende aandoening. Pogingen om te vinden van specifieke biochemische, radiologische of anatomische kenmerken, die kenmerkend zijn voor een aandoening hebben gehad, in het beste geval inconsistente resultaten, volgens een review artikel gepubliceerd in de editie van oktober 2004 van het APLAR tijdschrift voor Reumatologie. Depressie is een gemeenschappelijk kenmerk van beide ziektebeelden en behandeling van deze depressie vaak verbetert de symptomen. Dit feit betekent niet noodzakelijkerwijs dat de ziektebeelden fundamenteel psychiatrische, echter, zijn aangezien depressie tot vermoeidheid en verhoogde pijngevoeligheid leiden kan.


gerelateerde artikelen