Gezicht oefening voor Bell's Palsy

March 23

Gezicht oefening voor Bell's Palsy

De gedeeltelijke gezicht verlamming veroorzaakt door Bell's Palsy kan, in veel gevallen worden behandeld door het uitvoeren van bepaalde gezicht oefeningen. Deze oefeningen, bekend als neuromusculaire gezicht herscholing, zijn best uitgevoerd onder leiding van een getrainde therapeut. Als met succes is uitgevoerd, kunnen ze zelfs oude gevallen van gezicht verlamming aanzienlijk verminderen.

Geschiedenis

Bell's palsy was eerst gediagnosticeerd en een naam gegeven in de late 19e eeuw. Het was reeds in 1927, behandeld met een verscheidenheid van chirurgische technieken, met inbegrip van elektrische stimulatie, massage en gezichts oefening. Het was echter pas veertig jaar later dat specifieke technieken werden ontwikkeld voor neuromusculaire gezicht omscholing. Tegen 1982, had Dr. Richard Balliet, directeur van de neuromusculaire omscholing kliniek van de Afdeling Revalidatiegeneeskunde aan de Universiteit van Wisconsin, ontwikkeld een uitgebreid programma waarbij zowel Electromyografische (EMG) feedback als thuis oefenprogramma's die zijn toegesneden op individuele Bell's palsy patiënten. Balliet de technieken zijn vandaag nog steeds in gebruik.

Technieken

Het belangrijkste aspect van de neuromusculaire omscholing is patiënteneducatie, als de patiënt moet worden getraind door een gezicht therapeut om te herkennen van de verschillende spier groepen waaraan gezicht bewegingen en het te onderscheiden van de werking van dysfunctie. Zodra de patiënt hoe de gelaatsspieren moeten uitvoeren beseft, zal hij kunnen leren en de specifieke oefeningen voorgeschreven door de therapeut om te helpen de getroffen delen van zijn gezicht hervatten normale functionaliteit uit te voeren.
Patiënten worden onderwezen uitvoeren van de oefeningen langzaam en te observeren en wijzigen van de spier acties en reacties. Zij staan het uitvoeren van de oefeningen symmetrisch, zodat geen van beide zijden van het gezicht dominant wordt. Patiënten zijn ook geleerd om te richten op specifieke spiergroepen met kleine bewegingen, om maximale nauwkeurigheid en effectiviteit bij de gewenste gezicht resoluties te bereiken.
Gecontroleerde behandeling sessies zijn meestal gepland in het kantoor van een therapeut op een schema dat van week tot slechts twee dagen per maand variëren kan. Na deze behandeling sessies voert de patiënt de voorgeschreven oefeningen op zijn eigen thuis op een dagelijkse basis. Neuromusculaire omscholing therapie kan van drie tot vijf jaar duren. Resultaten zijn bereikt langzaam maar zijn meestal langdurig of zelfs permanent.

Behandeling milieu

Privacy is een belangrijk element in de succesvolle neuromusculaire gezicht therapie, zoals Bell's palsy patiënten vaak verlegen over hun uiterlijk zijn. De oefeningen moeten worden uitgevoerd in een rustige omgeving, weg van afleiding zodat de patiënt kan concentreren. Spiegels zijn ook belangrijk, als zij de patiënt voorzien in onmiddellijke feedback over hoe haar inspanningen succes hebben gehad.

Tijdens de behandeling sessies die op kantoor van een therapeut plaatsvinden, kan EMG feedback ook worden gebruikt. Deze techniek houdt koppelen van oppervlakte elektrodes op de huid van de patiënt over de spieren wordt gecontroleerd. Wanneer de sensoren spiercontractie detecteren, geven zij deze samentrekkingen op een video-monitor. Patiënten kunnen deze feedback vervolgens gebruiken hen te helpen uitvoeren van de weeën en het gewenste resultaat oplevert, zoals het versnellen of het vertragen van de spier beweging.

Evaluatie

Hoewel artsen een verscheidenheid van methoden hebben voor het meten van gelaatstrekken, is er geen universele methode van beoordeling minieme veranderingen in gezicht gespierd bewegingen. De belangrijkste methode die wordt gebruikt voor het bepalen van de voortgang van de neuromusculaire gezicht omscholing is video beoordeling, waarin patiënten zijn gefilmd voor het uitvoeren van een verscheidenheid van facial bewegingen zoals verhogen en verlagen hun wenkbrauwen of vochtafscheiding van hun lippen. Patiënten krijgen ook foto's om hen de voortgang van de wijzigingen die zijn aangebracht na verloop van tijd te helpen.
Ten slotte patiënt zelfbeoordeling is misschien wel het meest waardevolle hulpmiddel bij de beoordeling van succes van het gezicht omscholing programma — patiënten zelf zijn het meest vertrouwd met de subtiliteiten van hun eigen gezichtsuitdrukkingen en hoe deze hebben of niet zijn gewijzigd na verloop van tijd.

Voordelen

Hoewel geen enkele vorm van behandeling van Bell's palsy leiden 100 procent succes en restauratie van het gezicht tot haar voormalige volledige scala van bewegingen tot kan, neuromusculaire gezicht omscholing, resulteert meestal in een veel hogere mate van patiënttevredenheid dan chirurgie alleen. Voor een groot deel is dit omdat de patiënt betrokken in de therapie is en is in staat te hebben enige controle over hoe effectief de behandeling is eerder dan moetend tevreden zijn met wat resultaten kan worden bereikt door een chirurg.


gerelateerde artikelen