Waarom zijn beenderen belangrijk voor het lichaam?

August 8

Waarom zijn beenderen belangrijk voor het lichaam?

Het skelet bestaat uit botten en tanden. Het normale menselijk lichaam heeft 206 botten die nodig zijn voor een scala aan functies in het lichaam. Beenderen zijn niet statisch, wat betekent dat ze zijn voortdurend veranderen van vorm en samenstelling om te voldoen aan de behoeften van het lichaam. De rol van botten verder reikt dan de functie van het geven van je lichaam zijn vorm. Er zijn vele redenen waarom botten belangrijk voor het lichaam zijn.

Ondersteuning

Een van de belangrijkste functies die beenderen in ons lichaam biedt steun en structuur. Naast tanden zijn botten de moeilijkste en meest rigide structuren in ons lichaam. Volgens het National Naval Medical Center, zonder botten zou het menselijk lichaam in wezen niets meer dan een vormeloze blob van weefsel. Beenderen zijn sterk maar licht, waardoor het lichaam ondersteuning en de vorm zonder weging is.

Bescherming

Volgens Minnesota State van Emuseum speelt het skelet ook een belangrijke rol in de bescherming van de vitale organen in het lichaam. Deze beschermende functie is misschien wel meest evident voor de schedel en de ruggengraat (wervels) als deze botten het centrale zenuwstelsel beschermen. Deze beschermende functie is vooral belangrijk omdat het centrale zenuwstelsel de rest van ons lichaam regelt en erg kwetsbaar is. De ribben beschermen ook de vitale organen in de borst, zoals de longen en het hart.

Verkeer

Het skelet is samenwerkt ook nauw met het systeem van de spier in ons lichaam, tot het punt waar soms de twee systemen worden gezien als één entiteit---het houdings-en bewegingsapparaat. Alhoewel niet al onze spieren moet worden gehecht aan de botten te bewegen (omdat spieren we in onze spijsvertering en cardiovasculaire systeem waarmee de functie van deze systemen hebben), dat de spieren die we voor vrijwillige beweging alle gebruiken botten goed te laten werken. Spieren zijn door bands van weefsel genaamd pezen aan beenderen gekoppeld. Botten zijn noodzakelijk omdat de spieren nodig iets om aan te koppelen om te contract en het veroorzaken van beweging.

Bloedcel productie

Volgens de Universiteit van Michigan uitgebreide Cancer Center zijn de beenderen ook belangrijk als een centrum voor de productie van bloedcellen. De binnenkant van botten is gevuld met een gelei-achtige materiaal genaamd beenmerg, dat is waar de rode bloedcellen (nodig voor het transport van zuurstof door het hele lichaam) worden gemaakt. Het is ook waar de witte bloedcellen (nodig voor het immuunsysteem), adipocytes (vetcellen) en fibroblasten (die nodig is om bindweefsel) worden gemaakt.

Calcium

De pathofysiologie van Colorado ministerie zegt dat botten ook verantwoordelijk voor de regulering van calciumgehalte zijn. Calciumgehalte in het bloed hoeven te worden bewaard in een smalle bandbreedte om ervoor te zorgen dat zenuwen en spieren kunnen goed werken. Veel van de lichaamseigen calcium wordt opgeslagen in botten. Wanneer het lichaam meer calcium moet, kan botweefsel worden uitgesplitst om van het bloed aanbod te vergroten. Teveel aan calcium kan ook worden opgeslagen in botweefsel voor later gebruik.


gerelateerde artikelen