Zijn rode vlekken op de huid een glutenallergie?

September 26

Zijn rode vlekken op de huid een glutenallergie?

Rode vlekken op uw huid kunnen een symptoom dat verder onderzoek, moet vooral als de vlekken persistent zijn en de oorzaak niet opgelost. Terwijl kasten op uw huid zou een allergische reactie op tarwe, zou een jeukende huiduitslag een symptoom van een aandoening die met gluten gevoeligheid correleert, waardoor het moeilijk om te onderscheiden tussen de twee.

Tarwe allergie tegen Gluten gevoeligheid

Bij allergieën reageert het immuunsysteem op een buiten stof, overwegende dat in de auto-immune aandoeningen, het immuunsysteem per ongeluk normale lichaamsweefsel aanvallen, volgens Medline Plus. Dit is het verschil tussen een tarwe-allergie- en gluten-gevoeligheid — de reactie op tarwe is een allergie; de reactie op gluten, één bepaalde eiwitten in tarwe, is een auto-immune reactie, volgens MayoClinic.com. Andere namen voor deze auto-immune reactie zijn gevoeligheid voor gluten, gluten-gevoelige enteropathy of coeliakie.

Symptomen

Symptomen van een tarwe-allergie, volgens «««MayoClinic.com, zijn zwelling, jeuk, netelroos, moeite met ademhalen, neusverstopping en in extreme gevallen, anafylaxie, die een levensbedreigende reactie is. Een gevoeligheid voor gluten die manifesteert zich als rode vlekjes op de huid heet dermatits herpetiformis, een vorm van coeliakie. Dermatitis herpetiformis is een jeukende, zinderende huiduitslag die bij het torso, de billen en de hoofdhuid optreedt. Dermatitis herpetiformis kan ook leiden tot wijzigingen in de dunne darmen waardoor bepaalde essentiële voedingsstoffen moeilijker te absorberen. Diagnostische testen mogelijk moet onderscheid worden gemaakt tussen de twee voorwaarden.

Behandeling

De behandeling van een tarwe-allergie bestaat vermijden van tarwe en, in ernstige gevallen, uitvoering
een injecteerbare dosis adrenaline in geval van anafylaxie. Sommige mensen, echter groeien uit een tarwe-allergie. In het geval van gluten gevoeligheid, wordt volgens Medline Plus, een antibioticum genaamd dapsone gebruikt voor de behandeling van de dermatitis herpetiformis. Naast dit, moet een levenslang glutenvrij dieet worden nageleefd, zoals de antibiotica behandelen de huidaandoening, maar niet de intestinale problemen die kunnen optreden van gluten gevoeligheid.

Andere oorzaken

Naast een tarwe-allergie of gluten-gevoeligheid zijn er ook andere omstandigheden die rode vlekjes of een uitslag op de huid kunnen veroorzaken. Anderen vermeld door Medline Plus zijn dermatitis, eczeem, psoriasis, impetigo, gordelroos, kinderziekten zoals de waterpokken en mazelen, zo goed als insecten beten of steken. Omdat het moeilijk te onderscheiden van de oorzaak van rode vlekjes of een rode huiduitslag, als het persistent zijn kan, moet u een arts raadplegen voor een diagnose.

Vermijden

Het vermijden van gluten kan moeilijk zijn, omdat in veel verwerkt voedsel worden kan. Een product met vermelding van dat het geen tarwe bevat betekent niet noodzakelijkerwijs dat het bevat geen gluten, omdat gluten kan worden afgeleid uit andere granen, zoals gerst of rogge. Omdat fabrikanten gaan vaak door extra stappen om ervoor te zorgen dat een product is glutenvrij, ze meestal zullen hun producten etiketteren als gluten-vrij. Het vermijden van tarwe kan worden een beetje makkelijker. Het voedsel allergenen etikettering en de consument Protection Act van 2004, volgens de FDA, vereist fabrikanten om een lijst van de acht belangrijkste allergenen op de verpakkingen van levensmiddelen, waaronder tarwe.


gerelateerde artikelen