Vijf stadia van HIV & AIDS

June 5

Vijf stadia van HIV & AIDS

HIV is een afkorting voor human immunodeficiency virus, het virus dat acquired immune deficiency syndrome of AIDS oorzaken. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) verslag dat het virus aanvallen van het immuunsysteem, uiteindelijk verlaten het lichaam naar voren gebogen aan meerdere verschillende soorten infecties. De CDC schat dat ongeveer 1,1 miljoen mensen op dit moment met HIV of AIDS leven. Een persoon kan worden geïnfecteerd met HIV, maar nog niet hebben AIDS, omdat het virus niet nog ernstig het immuunsysteem verzwakt heeft. De ziekte volgt doorgaans op de progressie van een vijf-fase.

Acute infectie

AIDS.gov, een bron die door de Amerikaanse Department of Health and Human Services, meldt dat acute infectie treedt op binnen twee tot vier weken na de besmetting met HIV. De symptomen van de acute infectie zijn vergelijkbaar met een slechte griep of, als AIDS.gov beschrijving van het, "de slechtste griep ooit." Tijdens de fase van acute infectie meldt AIDS.gov dat grote hoeveelheden virus worden geproduceerd in het lichaam, CD4 T-cellen, die één type van cel dat het immuunsysteem maakt aanvallen. Uiteindelijk het lichaam het virus terug brengt tot lage niveaus, en het aantal CD4 T-cellen verhoogt.

Klinische Latency

De volgende fase van HIV-infectie is klinische latentie, een periode die voor meerdere jaren uitbreiden kan, waar de besmette persoon voelt geen symptomen. Thebody.com, een onlinebron van HIV/AIDS, meldt dat vaak de enige aanwijzing dat een persoon is besmet met HIV dat hij positief is in een HIV-test. Daarnaast moet hij wellicht groter-dan-normale lymfklieren. AIDS.gov meldt dat dit stadium voor een periode van acht jaar of meer aanhouden kan.

Vroege fase van AIDS

Vroeg stadium AIDS doet zich voor wanneer de lichaamseigen immuunsysteem in het gedrang komt genoeg om te worden vatbaar voor sommige milde bacteriële, virale en fungale infecties. In de vroege stadia van AIDS meldt thebody.com dat de persoon milde symptomen zoals huiduitslag, vermoeidheid, nachtelijk zweten, verlies van het lichte gewicht en huid en nagel schimmelinfecties kan optreden. Het nationale Instituut van allergie en besmettelijke ziekten (NIAID) meldt dat hoofdpijn en vermoeidheid ook gemeenschappelijke symptomen van vroege fase AIDS zijn.

Midden-fase AIDS

De middelste fase van AIDS wordt gekenmerkt, volgens «««thebody.com, als een toename van de ernst van de infecties. De persoon ondervindt lastig schimmelinfecties van de mond of vagina genaamd thrush, wat zich manifesteert als een witte of gele film die kan irritatie veroorzaken. Thebody.com rapporteert dat andere symptomen die kenmerkend zijn voor de Midden-fase AIDS zijn: herpes infectie van de mond en geslachtsdelen (koortsblaasjes), diarree, gewichtsverlies meer dramatische en aanhoudende koorts.

Alsnog AIDS

In laat-stadium AIDS, infecties kunnen de besmette persoon consequent en vaak ernstig ziek maken. Thebody.com meldt dat deze infecties zijn Mycobacterium avium complex ziekte (veroorzaakt door een schimmel) Pneumocystis carinii pneumonie (veroorzaakt door een bacterie) en cytomegalovirus (veroorzaakt door een virus). De NIAID meldt dat chronische ernstige diarree, intens nachtzweten, geheugenverlies, depressie en andere aandoeningen van de hersenen kunnen optreden in de late-stadium AIDS. Bovendien, de persoon kan ontwikkelen type kanker genaamd Kaposisarcoom waardoor rode, bruine of paarse vlekken op de huid van het gezicht.


gerelateerde artikelen