Erythritol vs. Stevia vs. Xylitol

July 14

Erythritol vs. Stevia vs. Xylitol

Erythritol, Stevia en xylitol zijn allemaal natuurlijk gevonden in planten en gebruikt als caloriearm of calorie-vrij zoetstoffen. Maar buiten deze overeenkomsten, ieder heeft unieke kenmerken, van uiteenlopende niveaus van zoetheid aan een paar onverwachte voordelen. Afhankelijk van de gezondheidsbehoeften van uw, hun verschillen kunnen invloed hebben op welke één u kiezen wanneer het winkelen voor een suikervrije of caloriearme producten.

Verschillende bronnen en verwerking

Stevia wordt gewonnen uit de bladeren van de plant van zijn naamgenoot, Stevia rebaudiana. Erythritol en xylitol zijn suiker alcoholen, met "alcohol", verwijzend naar een chemische structuur. Suiker alcoholen zijn gemodificeerde vormen van suiker en niet technisch een werkelijke suiker, dat is waarom levensmiddelen die erythritol en xylitol kunnen worden aangeduid met "suikervrij." Terwijl beide natuurlijk in fruit en een verscheidenheid aan planten gevonden zijn, gaan ze door middel van verschillende processen, wanneer ze zijn commercieel geproduceerd voor gebruik als zoetstoffen. Erythritol is meestal geproduceerd door het fermenteren van een andere natuurlijke suiker, glucose, terwijl xylitol is gewonnen uit de maïskolven of bomen, volgens Xylitol.org.

Vergelijk calorieën en zoetheid

Stevia en erythritol zijn calorie-vrij. Je krijgt ongeveer 2 calorieën voor elke gram van xylitol u verbruikt, dat is de helft van het bedrag van de calorieën in lijstsuiker gevonden. Stevia en erythritol niet verhogen uw bloedsuikerspiegel helemaal en xylitol heeft nauwelijks een effect. Xylitol heeft hetzelfde niveau van de zoetheid zoals lijstsuiker, terwijl erythritol 60 tot 80 procent minder zoet smaakt, volgens de Universiteit van Kentucky. In schril contrast is stevia 250 tot 300 keer zoeter dan lijstsuiker, rapporten Texas A & M University.

Voordelen na verzoeting

U vindt alle van deze zoetstoffen in vele low-calorie voedsel en dranken, maar ze hebben ook andere toepassingen. Xylitol voegt vocht aan gebakken goederen en geeft een glans aan frostings. Erythritol hetzelfde glanzend effect in caloriearm chocolade maakt, voegt bulk aan zuivelproducten en verbetert de houdbaarheidsperiode van gebakken goederen. Stevia en erythritol werken voor thuis bakken omdat ze zowel warmte-stable. De meeste zoetstoffen, met inbegrip van stevia, kunnen cariës veroorzaken. Ter vergelijking: suiker alcoholen geen gaatjes veroorzaken. Xylitol en erythritol kunnen zelfs helpen voorkomen dat Holten, hoewel erythritol werd gevonden om te doen een betere baan dan xylitol uitstalling of Holten in kinderen, volgens een studie in het mei 2014 nummer van "Cariës onderzoek."

Veiligheidsoverwegingen

De Amerikaanse Food and Drug Administration opgericht een aanvaardbare dagelijkse inname voor stevia of 4 milligram per kilo, 2 pond, lichaamsgewicht, volgens Texas A & M University. Voor een persoon met een gewicht van 150 ponden, dat werkt met 300 mg stevia dagelijks--een klein bedrag, aangezien de meeste pakketten 1 gram stevia bevatten. Maar de veiligheid is niet volledig onderzocht, merkt NYU Langone Medical Center. Dientengevolge, moet iedereen met de lever, nieren of hart-en vaatziekten, en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding, een arts raadplegen voordat u stevia. Treden gastro-intestinale bijwerkingen van xylitol, zoals gas, opgeblazen gevoel en diarree, maar je moet niet hebben dat probleem met erythritol, meldt Drexel University College of Medicine.


gerelateerde artikelen