Tekenen en symptomen van het nemen van teveel ijzer

November 16Terwijl de meeste mensen ijzer veilig nemen, kunnen grote hoeveelheden ijzer giftig zijn. Symptomen kunnen variƫren van vermoeidheid tot levensbedreigende shock. De tekenen en symptomen van acute ijzer toxiciteit zijn anders dan die van de chronische toxiciteit. Een eenmalige massale overdosis van ijzer kan fataal zijn binnen 2 dagen, terwijl op lange termijn overingestion meestal meer subtiele, progressieve symptomen veroorzaakt.

Chronische ijzer overbelasting

Meerdere doses van IV ijzer therapie of chronische overingestion van mondelinge ijzersupplementen kan uiteindelijk schade aan allerlei orgaansystemen. Het meest voorkomende symptoom van ijzer overbelasting is vermoeidheid. Andere tekenen en symptomen omvatten grijze of bruine huidverkleuringen, een vergrote lever of milt, buikpijn, congestief hartfalen, een onregelmatige hartritme, insuline afhankelijke diabetes, gezamenlijke pijn, verminderde libido, impotentie, onvruchtbaarheid, onregelmatige menstruatie, depressie, stemmingswisselingen en haaruitval.

Acute ijzer overdosis

Binnen 30 minuten tot 6 uur na een grote overdosis van ijzer, kan een persoon ervaren pijn in de onderbuik; braken, met inbegrip van het braken van bloed; diarree; zwarte, kleverige ontlasting; prikkelbaarheid; lethargie; of een schok. In ernstige gevallen, progressie naar snelle ademhaling, kunnen snelle hartslag en coma optreden. Tussen 6 tot en met 24 uur later, symptomen lijken te settelen, maar kort daarna hart toxiciteit--leidt tot lage bloeddruk, snelle hartslag, bleke verschijning en schok--treedt op in de meest ernstige gevallen.

Waarschijnlijkheid van overdosis

Het totale aantal mg (milligram) van een ijzer supplement is niet hetzelfde als de hoeveelheid elementair ijzer bevat. De toxiciteit van ijzer, is afhankelijk van de hoeveel elementair ijzer wordt geconsumeerd. Bijvoorbeeld, bevat een pil van de 200 mg voor de gemeenschappelijke supplement ferro ijzer-sulfaat 65 mg elementair ijzer, niet 200 mg. Een gemeenschappelijk dosis van ijzer is 20 tot 30 mg elementair ijzer, die vaak het bedrag is gevonden in een dagelijks supplement. Ter vergelijking, de aanbevolen inname uitkering van ijzer voor gezonde volwassenen varieert van 8 tot 18 mg.

Wanneer medische behandeling te zoeken

Tot 20 mg/kg van elementair ijzer is onwaarschijnlijk acuut toxisch. Bijvoorbeeld, voor een vrouw van 150 pond (68 kg), zou inname van 20 mg/kg gelijk 1.360 mg elementair ijzer, ver boven de aanbevolen dosering. Een enkelvoudige dosis van 100 mg elementair ijzer zou zo niet giftig zijn. Echter, in het geval van een grote overdosis van ijzer, vooral als de symptomen ontwikkelen, een moet medische hulp inroepen onmiddellijk, als het kan fataal zijn binnen 48 uur. Daarnaast moeten geen symptomen van chronische ijzer overbelasting een bezoek aan de arts, gevraagd als vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen het verbeteren van het resultaat.


gerelateerde artikelen