Wat zijn de oorzaken van de nervus vagus schade?

December 27

Wat zijn de oorzaken van de nervus vagus schade?

Overzicht

De nervus vagus is één van de 12 hersenzenuwen, afsluiten van de schedel in plaats van via de wervelkolom. De nervus vagus is de tiende hersenzenuw. Deze zenuw levert motor zenuw impulsen naar de spieren van het strottenhoofd en de tong, zintuiglijke impulsen ontvangen in de keel, oor en de organen van de borst en de buik en het leveren van viscerale zenuwimpulsen naar de klieren van de keel-, borst- en buikorganen.

Diabetes

Diabetes kan leiden tot neuropathie, of schade aan de zenuwen, voor een aantal verschillende gebieden van het lichaam. Een langdurige stijging van de bloedsuikerspiegel geassocieerd met diabetes kan veranderen zenuw chemie, en schade aan de bloedvaten die de zenuwen te ondersteunen.

In gevallen waar de diabetes de nervus vagus is beschadigd, kan het gastroparese, een toestand waarin de spieren van de maag en darm kunnen geen voedsel via de gastro-intestinale systeem efficiënt te verplaatsen. Gastroparese manifesteert in symptomen zoals misselijkheid, overgeven, brandend maagzuur, constipatie, abdominale zwellen, maag krampen en verminderde eetlust.

Alcoholisme

Chronisch alcoholmisbruik is bekend dat het veroorzaken van schade aan de zenuwen, een voorwaarde die genoemd alcoholische neuropathie. Alcoholmisbruik is een dosisafhankelijke toxisch effect op het autonome zenuwstelsel, waarvan de nervus vagus een deel uitmaakt. Onthouden van alcohol kunt het omkeren van de schade aan de nervus vagus.

Infectie- en chirurgische complicaties

Nervus vagus schade kan optreden na virale infecties van de bovenste luchtwegen. Deze infecties aanvankelijk betrokken symptomen zoals hoesten, verstopte en runny neuzen. Symptomen die bij patiënten met een post virale vagale neuropathie of PVVN, opgenomen hoesten, keel clearing, moeilijk spreken en vocale vermoeidheid.

De nervus vagus kan soms beschadigd worden tijdens de operatie aan de maag of dunne darm. Een procedure genaamd laparoscopische hemifundoplication, gebruikt voor de behandeling van de Terugvloeiing van de maag, is geassocieerd met beschadiging van de nervus vagus.


gerelateerde artikelen