De bijwerkingen van Cholesterol tabletten

August 26

Overzicht

Cholesterol is een vette, wasachtige stof die het lichaam nodig voor de normale functie heeft. Teveel cholesterol resulteert echter in de opbouw van cholesterol op de wanden van de slagaders door het lichaam, wat resulteert in een verhoogd risico op hartproblemen. Abnormaal hoge cholesterol heet hypercholesterolemie, en kan worden behandeld met veranderingen in levensstijl, zoals oefening en dieet; of met allerlei medicijnen. Zoals bij alle medicijnen, cholesterol-verlagende medicijnen kunnen leiden tot ongewenste, potentieel gevaarlijk, bijwerkingen.

Spier toxiciteit

Myopathie en beschadiging van spieren, is een bekend neveneffect van diverse soorten cholesterolverlagende medicijnen, 5 tot 7 procent van de mensen die deze drugs beïnvloeden. Een klasse van medicijnen waarin dit vooral gebruikelijk is is fibric zuur derivaten, of fibrates genoemd. Deze geneesmiddelen handelen door een verlaging van de niveaus van vetten in de bloedbaan--triglyceriden--evenals de verlaging van het LDL of slechte cholesterolniveaus. Bovendien kunnen fibrates verhogen de HDL, of de "goede" cholesterol, in de bloedbaan. Een andere klasse van cholesterolverlagende medicijnen geassocieerd worden met schade van de spier is bekend als statines. Deze medicijnen werken door remming van een belangrijk enzym in de synthese van cholesterol. Zonder het enzym HMG-CoA-reductase, worden cholesterol niet gemaakt. Volgens Dr. Robert Rosenson, schrijven in de medische verwijzing up to date, verhoogt het combineren van een statine medicatie met een fibrate medicijn het risico voor deze bijwerking. Symptomen die aangeeft dat de spier schade plaatsvindt zijn spierpijn, spierzwakte en moeite met lopen, vanwege de pijn of de zwakte in de spieren.

Flushing

Flushing, of ongebruikelijke roodheid van het gezicht, lijkt misschien een onschadelijk neveneffect. Dit is echter volgens Dr. Robert Rosenson, in up to date, een bijwerking die niet goed verdragen door de patiënten. Helaas, het is een gemeenschappelijk effect voor patiënten die de cholesterol-verlagende medicatie niacine, ook bekend als nicotinezuur. Dr. Rosenson meldt dat dit onaangename effect treedt op in maximaal 80 procent van de patiënten op niacine. Naast niacine, de statine medicijnen--waaronder Atorvastatine en Fluvastatine--kunnen ook leiden tot deze bijwerking. Patiënten die deze bijwerking ondervinden en vind het dan ook ongemakkelijk te negeren kunnen profiteren van praten met hun zorgaanbieder en over te schakelen naar een ander cholesterol-verlagende medicatie.

Verhoogde leverenzymen

Interessant, is een bijwerking die veel cholesterol-verlagende medicijnen met elkaar gemeen hebben het potentieel voor verhogen, althans tijdelijk, de niveaus van leverenzymen die worden geproduceerd door de lever. Deze bijwerking treedt op in minder dan 1 procent van de mensen die deze drugs. Volgens up to date, de statines kunnen leiden tot voorbijgaande waterstand in de enzymen die aminotransferases genoemd. In zeldzame gevallen zijn deze verhogingen persistent. De cholesterol-verlagende medicatie Niacine wordt ook geassocieerd met deze enzymen stijgt. Fibric zuur derivaten, zoals gemfibrozil, kunnen deze bijwerking ook veroorzaken. De zorg met verhoogde leverenzymen is dat een chronische hoogte tot leverschade of zelfs lever falen leiden kan. Vanwege dit moeten patiënten die cholesterolverlagende periodieke tests van het bloed te meten hun van de leverenzymen en ervoor zorgen dat deze niveaus binnen het normale bereik.


gerelateerde artikelen