Rogge Vs. tarwe

March 25

Rogge Vs. tarwe

Tarwe en rogge worden beide geteeld als Voedselplanten voor menselijke consumptie, alsmede van veevoeder. Zowel tarwe en rogge worden gebruikt in baksel, omdat ze gluten, een eiwit dat ervoor zorgt dat brood bevatten te stijgen. Beide korrels worden ook gebruikt in de productie van bier en sterke drank zoals whisky gedistilleerd.

Granen planten

Tarwe en rogge zijn granen planten, die grassen. Deze grassen produceren zaden die een uitstekende voedingsbron voor mens en dier. De korrels hebben eetbare binnenste delen genoemd het endosperm, kiem en zemelen. Alleen het endosperm wordt meestal gebruikt in verwerkte voedingsmiddelen. Tarwekiemen bevat vitaminen en vezels, en wordt vaak gebruikt om het stimuleren van de voedingswaarde van voedingsmiddelen. De zemelen is de buitenste laag van de korrel en bevat vezels en sommige vetzuren.

Tarwe

Tarwe was één van de eerste granen te worden gekweekt in de oudheid. Het groeit in gematigde klimaten en vertegenwoordigt van het derde-grootste gewas in de wereld, maar volgens de website Gramene, het meer mensen dan elke andere graan voedt. Tarwe wordt verbouwd voornamelijk voor voedsel, maar het wordt ook gebruikt in diervoeder en voor het brouwen en distilleren. Meestal gemalen tot meel, tarwe wordt gebruikt om te maken pasta, brood, ontbijtgranen, en is een ingrediënt in veel ander bereid voedsel. Tarwe wordt ingedeeld in de winter en voorjaar cultivars, evenals harde en zachte rassen.

Rogge

Rye is een korrel van granen zoals tarwe, die nauw verwant is. Het is een stevige plant die groeit goed in koude klimaten en tolerant ten opzichte van de vorst en de droogte, waardoor het mogelijk om te groeien van rogge waar tarwe niet zal overleven. Rogge wordt gebruikt voor het voederen van zowel voor menselijke consumptie. De meest voorkomende manier van eten rogge is het vermalen tot meel te gebruiken voor brood. Rogge wordt ook gebruikt voor het maken van whiskey en sommige soorten wodka.

Triticale

Tarwe en rogge werden gekruist om de hybride graan triticale, die eerst werd gekweekt in 1875 en werd pas populair tijdens de jaren 1930. Triticale erft de beste kwaliteiten van zijn ouders: zoals rogge, het is koud hardy, ziekte resistent en kan groeien in arme bodems; en net als tarwe, het levert grote gewassen. Triticale wordt meestal gebruikt als veevoeder, maar kan ook worden gevonden in kruidenierswinkelopslag specialiteit. Plant fokprogramma's hebben zowel winter en het voorjaar soorten triticale ontwikkeld.

Voeding

Rogge bevat koolhydraten, veel vezels, alsook vitamine E; de B vitaminen thiamine, riboflavine, foliumzuur en Pantotheenzuur; de mineralen calcium, kalium en ijzer; en fosfor. Het heeft minder gluten dan tarwe. Aanzienlijk, rogge biedt een complete aminozuur profiel. Tarwe biedt ook complexe koolhydraten, vezels, en vitaminen en mineralen. Tarwe is een onvolledige eiwit; terwijl het bevat alle acht essentiële aminozuren, bevat het geen hen in voldoende hoeveelheden voor goede voeding. Harde tarwe rassen bevatten meer eiwitten dan de zachte tarwe rassen. Tarwe bevat gluten, waardoor het ideaal voor het bakken. Triticale heeft een lager gehalte aan gluten dan tarwe maar is hoger in eiwit dan elk van de ouderplanten en bevat een aanzienlijk bedrag aan het aminozuur lysine.


gerelateerde artikelen