Bijwerkingen van Chlorthalidone

May 26

Bijwerkingen van Chlorthalidone

Overzicht

Chlorthalidone is een medicijn gebruikt voor het beheren van oedeem, ook bekend als de vochtretentie, vooral wanneer u lijdt aan dergelijke aandoeningen als cirrose, lever en nier aandoeningen en congestief hartfalen. «««Drugs.com is chlorthalidone een thiazide diureticum die regelt de hoeveelheid zout en water dat je lichaam behoudt. Het induceert veelvuldig urineren om zich te ontdoen van overtollige lichaamssappen. Meestal zul je beginnen met het nemen van chlorthalidone 25mg eenmaal daags of zoals uw arts voorschrijft.

Vaak voorkomende bijwerkingen

Volgens MedlinePlus zijn chlorthalidone de vaak voorkomende bijwerkingen duizeligheid, buikpijn, diarree, braken en een slechte eetlust. Herhaalde aanvallen van braken of diarree kunnen verlaat u zeer gedehydreerd of hypokalemic (lage kalium niveaus). Typische tekenen van uitdroging omvatten vermindering in urine frequentie en mondelinge (van de mond) droge slijmvliezen. Gewoon drinken van 6 tot 10 glazen water per dag kan het voorkomen van uitdroging. Constipatie, gespierde kramp en vermoeidheid zijn fysieke uitingen van hypokalemie. Het is belangrijk om toe te voegen van kalium-rijke groenten en fruit in uw dieet te verheffen uw bloedspiegels van kalium. Dergelijke levensmiddelen zijn bananen, abrikozen en rozijnen. Clorthalidone kan ook dorst, buikpijn en alopecia (haaruitval).

Ernstige bijwerkingen

De National Library of Medicine zegt dat chlorthalidone urine uitscheiding van magnesium (een elektrolyt) in je lichaam kan verhogen. Dit resulteert in hypomagnesemia. Tekenen van hypomagnesemia omvatten kramp, fysieke spierzwakte, tremoren en wijzigingen in uw hartritme. Chlorthalidone kan ook voorkomen dat de uitscheiding van calcium. Dit resulteert in een opbouw van calcium in je lichaam, medisch bekend als hypercalciëmie. Tekenen van hypercalciëmie zijn misselijkheid, buikpijn, obstipatie, been pijn en bot fracturen.

Drugs.com geeft aan dat chlorthalidone veroorzaakt ook droge mond, duizeligheid, gemakkelijk bloeden of kneuzingen en geelzucht (geelverkleuring van de huid of ogen). Duizeligheid het gevolg van verlaagde bloeddruk. Minder bloed stroomt naar de hersenen doet zich voor wanneer u lijdt aan hypotensie (lage bloeddruk). Trombocytopenie (lage bloedplaatjes telt) is verantwoordelijk voor gemakkelijk bloeden en blauwe plekken. Lage bloedplaatjes graven beletten dat uw bloed goed bloedstolling. Geelzucht is een teken van leverschade. Uw arts krijgt een monster van uw bloed te controleren uw alanine en aspartaat aminotransferase niveaus (beide leverenzymen). Verhoogde leverenzymen geven lever verstoringen.

Extra zorgen

Vermijd chlorthalidone als u allergisch voor de thiazidediuretica bent. Een allergische reactie op chlorthalidone omvat moeite met ademhalen, keel of gezicht zwelling en netelroos. De National Library of Medicine waarschuwt dat dit medicijn niet gebruikt mag worden als u last van nier-of leverproblemen heeft. Chlorthalidone kan leiden tot azotemie, een aandoening waarbij verhoogde niveaus van stikstof-producten zoals ureum in uw bloed bouwen omdat uw nieren niet ze filteren. Chlorthalidone kan ook leiden tot een hepatische coma, een toestand waarin uw hersenen en ruggenmerg vanwege ernstige lever blessure ondervinden. Vermijd het drinken van alcohol met chlorthalidone, zoals de combinatie kan chlorthalidone van bovengenoemde bijwerkingen verergeren.


gerelateerde artikelen